Radna PiS straciła stanowisko za nazwanie uczestników Strajku Kobiet "zwyrodniałą swołoczą"

fot. poznan.pl

Chodzi o Lidię Dudziak, która od lat była szefową Komisji Kultury Fizycznej i Turystyki w poznańskiej Radzie Miasta.

Radna Prawa i Sprawiedliwości straciła stanowisko w poniedziałek. O jej odwoływanie wnioskowali członkowie klubu Koalicji Obywatelskiej. Jak tłumaczył Bartłomiej Ignaszewski z Nowoczesnej, miejscy radni mają wiele negatywnych odczuć co do prowadzenia posiedzeń przez Lidię Dudziak, ale kluczowy okazał się wpis radnej na portalu społecznościowym, w którym nazwała uczestników protestów po decyzji TK "zwyrodniałą swołoczą opętaną przez diabła".

Prowadzisz firmę? Zgłoś się do bezpłatnego konkursu Poznański Lider Przedsiębiorczości. Czytelne zasady, prosty formularz, łatwe zgłoszenie. Czekamy na Ciebie do końca lutego.
REKLAMA

Lidia Dudziak wyjaśniała podczas posiedzenia komisji, że to była wypowiedź na prywatnym profilu i dotyczyła ona konkretnego zdarzenia - wtargnięcia do kościoła. Apelowała, by skupić się na jej działalności związanej z poznańskim sportem, a nie prywatnych wpisach w mediach społecznościowych.

Radni PiS nie kryli zdziwienia i oburzenia wnioskiem o odwołanie Lidii Dudziak. Zdaniem Mateusza Rozmiarka z PiS, Dudziak jest najlepszą przewodniczącą komisji "sportowej" w historii. W obronie radnej stanęła też Halina Owsianna ze Wspólnego Poznania. Jej zdaniem po powstaniu w Radzie Miasta nowego klubu (Wspólny Poznań) powinno się ustalić nowe komisji i wybrać ich przewodniczących. Z decyzją o odwołaniu Dudziak powinno się więc wstrzymać.

Ostatecznie jednak radni przegłosowali odwołanie radnej PiS stosunkiem głosów 9 do 7. Nowy przewodniczący komisji nie został jeszcze wybrany. Radny PiS Michał Grześ, który słynie z dosadnych wypowiedzi, podsumował Grzegorza Ganowicza (przewodniczącego Rady Miasta) mówiąc, że "się zeszmacił".

Umiarkowany