Sanepid skontrolował miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży. Są mandaty
Kontrole miejsc, w których zaplanowany jest zorganizowany wypoczynek dzieci i młodzieży odbywają się w całej Polsce każdego roku zarówno przed jak i w trakcie wakacji. Jakie są wyniki w Wielkopolsce.
Od 30 czerwca do 21 lipca br. pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili kontrole wypoczynku w trakcie jego trwania, oceniając m.in.: stan sanitarno-higieniczny pomieszczeń mieszkalnych, świetlicy; pomieszczeń sanitarnych, zaopatrzenie w wodę przeznaczoną do spożycia, warunki do uprawiania sportu i rekreacji; postępowanie z odpadami; stan otoczenia placówki wypoczynku oraz zapewnienie opieki medycznej.
Na terenie województwa wielkopolskiego do 21 lipca br. skontrolowano 374 turnusy wypoczynku dzieci i młodzieży, z których w sumie korzystało 15765 uczestników.
"W skontrolowanym okresie nie odnotowano tzw. "dzikich" turnusów, wszystkie skontrolowane turnusy zostały zgłoszone do Kuratorium Oświaty, a tym samym figurowały w elektronicznej bazie wypoczynku"- informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu.
Jak dodaje rzeczniczka, wydano 4 decyzje administracyjne, dotyczące m.in.: braku oznakowanych desek do krojenia, braku segregacji żywności w magazynie, braku jadłospisów i oznaczenia alergenów, braku porządku i czystości, braku orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych u pracownika stołówki.
"Wystawiono 6 mandatów za m.in.: za przepełnione pojemniki na śmieci oraz brak czystości wokół śmietników, za naruszenie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia m.in.: brak oznakowanych desek, brak segregacji żywności w magazynie, brak jadłospisów i oznaczenia alergenów, brak porządku i czystości, za nieprawidłowy stan sanitarno-higieniczny sanitariatów, brak możliwości suszenia rąk, za nieprawidłowy stan sanitarno-higieniczny pokoi mieszkalnych: nieład, nieporządek, śmieci, pobrudzone prześcieradła, za brak odpowiednich oznaczeń słownych i graficznych informujących o zakazie palenia wyrobów tytoniowych i używania papierosów elektronicznych, za przechowywanie artykułów spożywczych po dacie minimalnej trwałości, za przechowywanie zamrożonych skrawków rybnych bez identyfikacji; za brak segregacji w chłodni wyrobu gotowego; brak środków do higienicznego mycia i suszenia rąk przy umywalce w kuchni; przechowywanie zupy poza urządzeniem chłodniczym"- przekazuje Wiesława Kostuj.
W trakcie wypoczynku odnotowano 12 przypadków zachorowań, w tym: zapalenie pęcherza moczowego, przeziębienia, ból gardła, chrypkę, zapalenie spojówek, bóle brzucha i nudności. Zgłoszono również 275 wypadków i urazów, takich jak skaleczenia, otarcia kończyn, skręcenia kostek, urazy rąk i nóg, uraz krocza, złamanie zęba, ukąszenia przez kleszcze oraz reakcje skórne po ukąszeniach. Jak zaznaczono, nie odnotowano żadnych przypadków zatruć pokarmowych.