Reklama
Reklama

Zdrowie w szklance - jak drobne zmiany w codziennej rutynie wpływają na organizm?

Troska o zdrowie powinna towarzyszyć Ci każdego dnia - niezależnie od wieku. Jej absolutną podstawą powinna być zbilansowana i pełnowartościowa dieta, która dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nigdy nie jest za późno również na to, aby wprowadzić do niej naturalne produkty, w tym octy owocowe pochodzące z naturalnej fermentacji. Możesz śmiało pić je solo, jednak kluczem jest regularność. Dlaczego warto po nie sięgać? Sprawdź!

Pełnowartościowa dieta i naturalne produkty

Zmiana diety, zrzucenie kilku kilogramów czy zdrowsze wybory podczas zakupów - to często nie tylko postanowienia noworoczne, ale też efekty "rachunku sumienia". Chęci wprowadzenia zmian w swojej codziennej rutynie często towarzyszy duży zapał, jednak co zrobić, żeby nie skończyło się na tym słomianym? Wystarczy kilka prostych trików, które możesz wprowadzić na co dzień i stopniowo się do nich przyzwyczajać. Jedz regularnie, sięgaj po naturalne, nieprzetworzone produkty i zacznij działać już przy tworzeniu listy zakupów.

Nie bój się planowania - to podstawa skutecznych i długoterminowych zmian. Śniadanie, lunch i kolacja to znakomite okazje do tego, żeby zadbać o siebie w kompleksowy sposób. Nie musisz od razu rezygnować ze wszystkiego, co lubisz. Wystarczy, że zaczniesz wprowadzać zdrowe składniki do swojego codziennego menu. Małe zmiany przynoszą największe efekty - nie wprowadzają niepotrzebnego zamieszania, stresu i presji.

Jeśli traktujesz zdrowe pożywienie jak chwilową dietę, licz się z tym, że efekty mogą być krótkotrwałe. Efekt jojo lub brak widocznych zmian to częsty finał takiego podejścia. Co więc zrobić, żeby temu zapobiec? Przede wszystkim jedz to, co Ci smakuje! Eksperymentuj w kuchni, próbuj nowych rzeczy i szukaj swoich ulubionych zdrowych potraw. Dzięki temu zdrowe nawyki zostaną z Tobą na długo.

Żywe octy owocowe - wprowadź je do swojego codziennego menu

Naturalne octy owocowe z matką octową to produkty w 100% pochodzenia naturalnego. Ponadto możesz liczyć na to, że masz do czynienia z niefiltrowanymi i niepasteryzowanymi. Powstają w dwuetapowej fermentacji, która zachodzi powoli - produkt finalny może być gotowy nawet po kilku miesiącach! Nie obawiaj się jednak, gdy zauważysz jego mętność - to naturalne zjawisko będące wynikiem braku oczyszczania. Octy owocowe najczęściej zawierają wciąż fermentujące drożdże i kultury bakterii, które tworzą się podczas naturalnej fermentacji. Zawierają też aktywny osad.

Wspomniana matka octowa to nic innego jak mieszanka celulozy i żywych kultur bakterii. Wyróżnia się konsystencją galaretki bądź też zawiesiny, która tworzy się na powierzchni napoju. W jej skład wchodzą białka, enzymy, jak również bakterie przyjazne dla zdrowia Twoich jelit. Co ciekawe, z powodzeniem możesz ją pałaszować lub zrobić z niej domowy ocet owocowy - wybór należy do Ciebie.

Równie ważna jest rola kwasu octowego, który sprawia, że napój nabiera dobroczynnych właściwości. Jest to o tyle istotne, że sam w sobie nie zawiera imponującej ilości witamin i minerałów. Jest za to źródłem polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Spożywanie kwasu octowego może przyczynić się m.in. do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a także hamowania apetytu.

Właściwości octu jabłkowego - sprzymierzeniec Twojego zdrowia

Musisz wiedzieć, że ocet jabłkowy to prawdziwa skarbnica cennych właściwości prozdrowotnych. W dużej mierze jest to zasługa jego składu - witamin i innych składników wspierających zdrowie i urodę zarówno od wewnątrz, jak i zewnątrz. Wśród nich można wyróżnić takie jak np. witaminy A, C, E, D, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), biotynę, enzymy i aminokwasy, pektyny czy też sole mineralne - potas, siarka, krzem, magnez, miedź i wapń.

Ocet jabłkowy to również wspomniany wcześniej kwas octowy, któremu zawdzięcza swój kwaśny smak i zapach. Znajdziesz w nim również matkę octową. Najważniejsze jest jednak to, że to napój pełen prozdrowotnego potencjału. Jakie są właściwości octu jabłkowego?

Badania pokazują, że ocet jabłkowy może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Ale pamiętaj - wiele z tych badań przeprowadzono na zwierzętach, więc efekty u ludzi mogą wyglądać trochę inaczej. Mimo to, istnieje kilka właściwości, którym zdecydowanie warto przyjrzeć się bliżej.

Po pierwsze, ocet jabłkowy wyróżnia się działaniem antybakteryjnym. Kwas octowy posiada zdolności do zwalczania szkodliwych bakterii i zapobiegania ich namnażaniu. Możesz więc z powodzeniem używać go do naturalnej dezynfekcji, a także jako sposób na przedłużenie trwałości żywności.

Jeśli próbujesz schudnąć, ocet jabłkowy to świetny dodatek do codziennej diety - daje uczucie sytości. Od tego już bardzo krótka droga do ograniczenia podjadania, co znacznie ułatwia kontrolowanie ilości spożywanych kalorii.

Ponadto ocet jabłkowy może przyczyniać się do zmniejszenia poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także pozytywnie wpływać na jej ciśnienie. To z kolei przekłada się na potencjalne działanie ochronne przed chorobami serca.

Ocet jabłkowy może również być ogromnym wsparciem dla Twojej skóry. Jest kwaśny, działa przeciwdrobnoustrojowo, więc może pomóc w utrzymaniu prawidłowego pH skóry i zapobiegać infekcjom. Nie bez powodu często stosuje się go np. przy leczeniu trądziku.

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy zacznij pić od małych ilości. Powód? Zbyt duża dawka może wywołać niepożądane skutki. Zawsze sięgaj po niego w wersji rozcieńczonej. Możesz zmieszać go z wodą, sokiem bądź też schłodzoną zieloną herbatą. Jeśli wolisz, dodawaj ocet do potraw - świetnie sprawdza się jako składnik sosów, marynat czy dressingów.

Najlepiej zacznij od jednej dużej łyżki (15 ml) rozcieńczonej w szklance wody. Wypij ją około pół godziny przed śniadaniem, a potem kolejną porcję przed obiadem lub kolacją - najlepiej przed największym posiłkiem w ciągu dnia.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

28℃
14℃
Poziom opadów:
9.4 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
7.70 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro