Reklama
Reklama

Dynia podbija Poznań

Szczerzą zęby ze sklepowych witryn, w restauracjach i w wielu domach. Wydrążone z dyni głowy, jak zwykle wigilię dnia Wszystkich Świętych, opanowały Poznań.

Dynia w Polsce była przez lata zapomniana, teraz wraca do łask na fali popularności amerykańskiego święta Halloween. Można z niej zrobić zupę, placek i powidła.

Znane na zachodzie święto Halloween na dobre wkroczyło do naszej kultury. To właśnie atmosfera radości i zabawy powoduje, że Poznaniacy od kilku lat coraz chętniej przejmują amerykańską tradycję i na dzień przed 1 listopada dekorują swoje domy charakterystycznymi uśmiechniętymi głowami wykonanymi z dyń.

Halloween'owe dynie, to również szansa na niezły biznes. Bo zwykła dynia to wydatek rzędu 10 złotych, a gotowy lampion już nawet 30-tu. Instrukcję wykonania takiego lampionu można natomiast łatwo znaleźć w internecie. Do tego potrzebny jest tylko ostry nóż i odrobina fantazji.

Maksymalna liczba znaków: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Serwisu

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

7℃
4℃
Poziom opadów:
4.8 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
11.50 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro