Reklama
Reklama

GIS skontrolował ponad czterysta próbek polskiej wołowiny

fot. Free-Photos/pixabay/cc0
fot. Free-Photos/pixabay/cc0

Po ujawnieniu przez telewizję TVN procederu nielegalnego uboju bydła służby sanitarne rozpoczęły działania kontrolne na terenie całego kraju.

Przypomnijmy, że dziennikarze TVN ujawnili, że w jednej z ubojni na Mazowszu skupowane chore krowy - Każdy kilogram wołowego mięsa zakład sprzedaje w hurcie za dziewięć złotych. Za średniej wagi zdrową krowę musi jednak zapłacić hodowcy około 2500 złotych, za krowę leżącą zaledwie 400-500 złotych. Różnica w cenie przekłada się na czysty zysk ubojni - wyjaśniali dziennikarze. Oprócz zwierząt chorych, na mięso trafiały też padłe zwierzęta.

Teraz Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wynikach kontroli prowadzonych od 1 do 8 lutego na terenie całego kraju. Akcja polegała na pobraniu próbek mięsa, które trafiły do placówek handlu detalicznego. Kontrolowano świeże mięso wołowe na obecność bakterii Salmonella oraz produkty z mięsa wołowego przeznaczone do spożycia na surowo (carpacio, tatar). W tym roku badanie prowadzono na obecność bakterii Salmonella iListeria monocytogenes.

Łącznie do badania pobrano 405 próbek. Żadna nie została zdyskwalifikowana po przeprowadzonych badaniach.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
14.70 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro