Wydano świętomarcińskie certyfikaty. Otrzymało je 105 producentów rogali
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza ponad setce firm przyznała status licencjonowanych wytwórców słynnych w całej Polsce przysmaków.
Certyfikat dotyczący wypieków spożywanych w Poznaniu z okazji 11 listopada tonami, wydawany jest od 2003 r. Natomiast w 2008 poznański tradycyjny przysmak trafił na listę chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Tylko firmy mogące się nim poszczycić mają prawo nazywać swój produkt mianem rogali świętomarcińskich. Ażeby go otrzymać trzeba spełnić jasno określone warunki dotyczące receptury.
Do ich wyrobu należy używać ciasta półfrancuskiego "listkującego", składającego się z: mąki pszennej, margaryny, mleka, jaj, cukru, drożdży, soli, aromatu cytrynowego. Nadzienie rogala wyrabiane zaś jest przede wszystkim z białego maku, do którego dodawane są: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów. Tej receptury przestrzega 105 piekarni. wszystkie z nich otrzymały dorocznie wydawany certyfikat.
W tym roku, kultywowana od 1891 r. tradycja została poszerzona o specjalną, poznańską edycję gry Monopoly. Na każdym banknocie używanym podczas gry będzie znajdował się rogal.
Najpopularniejsze komentarze