Reklama

Wydano świętomarcińskie certyfikaty. Otrzymało je 105 producentów rogali

fot. Włodzimierz Hoppel

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza ponad setce firm przyznała status licencjonowanych wytwórców słynnych w całej Polsce przysmaków.

Certyfikat dotyczący wypieków spożywanych w Poznaniu z okazji 11 listopada tonami, wydawany jest od 2003 r. Natomiast w 2008 poznański tradycyjny przysmak trafił na listę chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Tylko firmy mogące się nim poszczycić mają prawo nazywać swój produkt mianem rogali świętomarcińskich. Ażeby go otrzymać trzeba spełnić jasno określone warunki dotyczące receptury.

Szukasz zawodu z przyszłością? Chcesz poznać ciekawych ludzi? Zapisz się na studia na kierunku Kosmetologia lub Dietetyka.
REKLAMA


Do ich wyrobu należy używać ciasta półfrancuskiego "listkującego", składającego się z: mąki pszennej, margaryny, mleka, jaj, cukru, drożdży, soli, aromatu cytrynowego. Nadzienie rogala wyrabiane zaś jest przede wszystkim z białego maku, do którego dodawane są: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów. Tej receptury przestrzega 105 piekarni. wszystkie z nich otrzymały dorocznie wydawany certyfikat.

W tym roku, kultywowana od 1891 r. tradycja została poszerzona o specjalną, poznańską edycję gry Monopoly. Na każdym banknocie używanym podczas gry będzie znajdował się rogal.

Reklama

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

12℃
4℃
Poziom opadów:
1 mm
Wiatr do:
27 km
Stan powietrza
PM2.5
14.14 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro