Regularne zażywanie aspiryny o połowę zmniejsza ryzyko raka
Chińscy naukowcy zaprezentowali ciekawe dane na niedawnym Tygodniu Gastrologii Europejskiej w Barcelonie.
Profesor Kelvin Tsoi z Uniwersytetu w Hong Kongu przedstawił wyniki badań ponad 600 000 chińskich pacjentów, na temat zależności pomiędzy chorobami nowotworowymi a zażywaniem aspiryny. Z badań wynika, że osoby, które codziennie zażywają 1 tabletkę aspiryny o 47% rzadziej chorowały na raka przełyku a o 38% rzadziej diagnozowano u nich nowotwór żołądka. Wpływ regularnie zażywanej aspiryny miał także pozytywny wpływ na raka płuc (35% mniej zachorowań), białaczkę (24%) oraz rak prostaty (14%). Aspiryna nie działa jednak na wszystkie nowotwory - brak związku między regularnym zażywaniem a ryzykiem zachorowania stwierdzono przy nowotworach piersi, pęcherza, nerek oraz szpiczaka.
To nie pierwsze informacje naukowców na temat antynowotworowych właściwości aspiryny. Do podobnych wniosków w ubiegłym roku doszli naukowcy zCardiff University. Wedle ich badań, aspiryna o 20% zwiększa szanse przeżycia raka jelita, raka piersi i raka prostaty.
Aspiryna, czyli kwas acetylosalicylowy od ponad stu lat jest produkowana przez firmę farmaceutyczną Bayer. Sam kwas jest także składnikiem bardzo wielu innych leków o podobnym działaniu. Kwas acetylosalicylowy uśmierza ból, łagodzi stany zapalne, zmniejsza gorączkę, jest lekiem przeciwzakrzepowym. Regularne zażywanie aspiryny ma jednak także negatywne skutku uboczne - podrażnia układ pokarmowy i może powodować wrzody żołądka. Nie jest zalecana osobom chorującym na astmę. Lekarze nie wydali jasnej rekomendacji czy aspirynę należy przyjmować profilaktycznie.


