To już ten czas. W cukierniach zaczynają królować rogale świętomarcińskie
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu na piątek zaplanował uroczyste wręczenie certyfikatów cukierniom, które mogą wypiekać rogale świętomarcińskie.
Każdego roku takie potwierdzenie otrzymuje około 100 przedsiębiorstw. Certyfikaty uprawniają do wypiekania i sprzedawania tradycyjnych świętomarcińskich rogali, które chronione są patentem i znakiem Chronione Oznaczeniem Geograficznym. W Poznaniu cukiernicy mogą ich wypiec około 600 ton w samym listopadzie.
Cena kilograma rogali waha się od 30 do nawet 50 złotych. Piątkowa uroczystość będzie powiązana z oficjalnym wprowadzenie do obiegu znaczka pocztowego emisji "Polskie produkty regionalne" z wizerunkiem rogala świętomarcińskiego oraz koperty okolicznościowej. Znaczek kosztuje 5 złotych.
Przysmaki z ciasta półfrancuskiego, białego maku, cukru, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych oraz aromatu migdałowego mają swoich fanów, którzy potrafią w ciągu jednego dnia zjeść nawet kilka sztuk tego wypieku. Fundują sobie tym samym gigantyczną dawkę kalorii (jeden rogal to około 600 kalorii).
Już tradycyjnie, każdego roku, pytamy czytelników o to, gdzie w Poznaniu można kupić najlepsze rogale. Do tej pory numerem jeden był Caritas. Pojawiały się jednak zarzuty, że Caritas sam nie wypieka rogali, tylko kupuje je w cukierni i dlatego nie powinien znaleźć się w rankingu. Tym razem w zestawieniu są więc jedynie cukiernie.
Najpopularniejsze komentarze