Reklama
Reklama

Wielka Sobota. Katolicy święcą pokarmy w kościołach

fot. Karol Cichoński
fot. Karol Cichoński

Wielka Sobota to dzień kończący obchody Triduum Paschalnego i wigilia Wielkanocy. W polskiej tradycji kojarzy się przede wszystkim ze święceniem pokarmów.

Święcenie pokarmów to tradycja, która sięga czasów średniowiecza, a pierwotnie święcono wszystko, co było spożywane w święta - W dawnych czasach uważano, że podczas tak wielkiego święta, jakim jest Wielkanoc godzi się jeść tylko pokarm pobłogosławiony, poświęcony w kościele. Wierzono także, że pokarm taki nie zaszkodzi największym nawet łakomczuchom - wyjaśnia Barbara Ogrodowska, etnolog.

Dziś święconka ma jedynie charakter symboliczny, a do kościoła zanoszony jest zazwyczaj niewielki koszyczek z podstawowymi produktami - Przede wszystkim baranek, chleb, jajeczka, szynka, kiełbasa, przyprawy, sól, pieprz, musztarda, jakiś owoc, słodycze - opowiada mieszkanka gminy Mieścisko. Niezmiennie jednym z najważniejszych składników święconki jest jajko - Wierzono powszechnie, że jaja mogą odwracać wszelkie nieszczęścia i niweczyć zło. Wierzono, że skorupki pisanek położone pod drzewami owocowymi zapewniają obfitość jabłek, gruszek i śliwek, a zmieszane z karmą dla drobiu sprawią, że kury będą dobrze się niosły - dodaje Ogrodowska.

A jakie produkty trafiają do Państwa koszyczków? Zachęcamy do wysyłania zdjęć koszyczków wielkanocnych, które umieścimy w naszej galerii.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

7℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
11 km
Stan powietrza
PM2.5
10.20 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro