Ponad 100 cukierni może wypiekać rogale świętomarcińskie: gdzie są najlepsze?
W czwartek w Izbie Rzemieślniczej odbyło się uroczyste przekazanie certyfikatów cukierniom, które mogą wypiekać rogale świętomarcińskie. W tym roku certyfikat trafił do ponad 100 cukierni. W samym Poznaniu wypieczonych ma zostać nawet 600 ton rogali. Gdzie są najsmaczniejsze?
Ponad 100 cukierników z Wielkopolski otrzymało w czwartek certyfikaty uprawniające do wypiekania i sprzedawania tradycyjnych świętomarcińskich rogali. Jak powstają? Półfrancuskie ciasto jest czterokrotnie wałkowane, następnie jest dzielone, formowane w paski i faszerowane słodkim nadzieniem składającym się z białego maku, cukru, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych oraz aromatu migdałowego. Każda cukiernia ma swoją recepturę. Różnica polega m.in. na dodatkach w masie - jedne cukiernie miksują rodzynki czy owoce, a inne nie.
Za rogale zapłacimy w tym roku od około 30 do nawet 50 złotych za kilogram. Co ważne, rogale chronione są patentem i znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne, a to oznacza, że mogą być wypiekane regionalnie. W Poznaniu cukiernicy mogą ich wypiec około 600 ton w samym listopadzie.
W ubiegłym roku pytaliśmy czytelników o to, gdzie można zjeść najlepsze świętomarcińskie rogale. Podobnie jak rok wcześniej - wygrał Caritas uzyskując 47% głosów. Na drugim miejscu znalazła się cukiernia Hanna Piskorska (20%), a na trzecim "Inna cukiernia" (11%). Na uznanie zasłużyły też cukiernia Elite (7%) i cukierni Liczbańscy (4% głosów).
Zachęcamy do wzięcia udziału w naszej tegorocznej sondzie:
Najpopularniejsze komentarze