Reklama
Reklama

Imieniny ulicy Święty Marcin z rogalem i gęsiną

Nie tylko rogalem świętomarcińskim Poznań oraz Wielkopolska stoją. Imieniny ulicy Święty Marcin będą już drugi raz okazją do spróbowania gęsiny na Starym Rynku. To właśnie do jedzenia tego rodzaju mięsa zachęcają rzeźnicy i wędliniarze.

Starsi mieszkańcy Poznania doskonale pamiętają obchody imienin ulicy Święty Marcin sprzed lat. Wówczas 11 listopada jadło się nie tylko świętomarcińskie rogale, ale też gęsinę. - Gęsina jest rarytasem odkrywanym coraz lepiej. Temu ma służyć impreza "Gęsina na imieninach", która przy narodowym święcie i święcie ulicy Św. Marcina promuje ten rodzaj mięsa - mówił w Poranku WTK Hieronim Jurga.

Do 15 grudnia radiofrekwencja mikroigłowa -30% od ceny regularnej. #wonderlandpolska #peselniemaznaczenia
REKLAMA


Promować gęsinę w Poznaniu trzeba, bo niestety spożywamy jej mało. - Ten rodzaj mięsa jest eksportowany do Niemiec, ale całe szczęście coraz częściej sięgamy po gęsinę - dodaje. - Ten gatunek mięsa ma wspaniałe walory kulinarne, jest zdrowy. Dostarcza nam m.in. wysokogatunkowego białka oraz tłuszcze, sole mineralne, witaminy. To mięso zalecane dla sportowców. Dlatego jest coraz częściej doceniane w restauracjach i domowych kuchniach - wyjaśnia Jurga.

Gęsina jest droższa niż np. kurczak, ale zdaniem Jurgi to co jest dobre, przeważnie jest trochę droższe. - Przede wszystkim gęsina w sklepach jest w postaci mrożonej i dlatego mieszkańcy częściej sięgają do mięs świeżych. My odkrywamy ją na nowo, bo nawet w wersji mrożonej ma wszystkie walory kulinarne - kończy.

Wielka promocja gęsiny już we wtorek na Starym Rynku. W godzinach 10.00 - 18.00 planowane są warsztaty kulinarne, powstanie zagroda gęsich hodowców. Pojawi się także wielki kocioł, w którym powstanie potrawa z gęsiną w roli głównej. Spróbują jej poznaniacy. Będzie tu można też kupić wędliny oraz dowiedzieć się od kucharzy jak gęsinę należy przygotowywać. Wydarzenie organizują wspólnie Wielkopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy i Kucharzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.

Co ciekawe, Wielkopolska słynie z hodowli gęsi. Jesteśmy największym producentem tego mięsa w Europie, ale 95% trafia poza granice naszego kraju.

Który z przysmaków mógłby być kulinarnym symbolem Poznania?

  • 0%
  • 0%
  • 0%
  • 0%
Reklama

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Przed nami pierwszy "zimowy tydzień". Temperatury w ciągu dnia poniżej 0
0℃
-2℃
Poziom opadów:
0.2 mm
Wiatr do:
17 km
Stan powietrza
PM2.5
24.89 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro
RODO info obraz

Dbamy o Twoje bezpieczeństwo

Wykorzystujemy pliki cookies w celu zapewnienia optymalnego działania strony internetowej oraz ułatwienia Państwu korzystania z naszego serwisu. Pozwala to m.in. dostosować wygląd strony internetowej oraz reklamy do Państwa preferencji. Dane osobowe będą używane także do personalizacji reklam, a pliki cookie mogą być używane do reklam spersonalizowanych i niespersonalizowanych. Pliki cookies wykorzystujemy także w celach statystycznych. Zarządzać plikami coookies mogą Państwa z poziomu wykorzystywanej przeglądarki internetowej. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Prywatności.