Gdzie najlepsze rogale świętomarcińskie? Podobno w Caritasie
W poniedziałek pytaliśmy Was o to, gdzie można kupić najlepsze rogale świętomarcińskie w Poznaniu i najbliższej okolicy. Waszym zdaniem najlepiej smakują rogale sprzedawane przez Caritas Archidiecezji Poznańskiej.
Przed nami długi weekend, w który ze sklepowych półek zniknie z pewnością najwięcej rogali świętomarcińskich w całym listopadzie. W poniedziałek pytaliśmy Was, gdzie kupić najlepsze rogale. Aż 28% głosów otrzymał Caritas Archidiecezji Poznańskiej. Będzie je można nabyć po mszach świętych w niedzielę, 10 listopada. - Na pewno będzie można znaleźć stoiska Caritas przy Rynku Wildeckim (w niedzielę), a także w parafii św. Marcina na ul. Święty Marcin 13 w niedzielę i poniedziałek. 11 listopada także przy Zamku Cesarskim będzie można nabyć Rogala i wspomóc potrzebujących - wyjaśnia Caritas.
Drugie miejsce w głosowaniu zajęła opcja "Inna cukiernia" (21% głosów). W komentarzach wskazywaliście, że "inne cukiernie" godne polecenia to m.in. Maciejewski na Naramowicach, w Hotelu Rzymskim, Grzeczka z Pobiedzisk, Jacek Błaszkowiak z Puszczykowa, Liczbańscy oraz Jagódka.
Ostatnie miejsce na podium zajęła cukiernia Elite z 15% Waszych głosów. Czwarte miejsce należy do cukierni Expresowa oraz Fawor (po 10% głosów). Na miejscu piątym znalazła się cukiernia Kandulski (6%).
Ci, którzy chcą sami przyrządzić rogale świętomarcińskie - mogą to zrobić we własnym domu. Nie będzie to co prawda rogal z certyfikatem, ale będzie zrobiony własnoręcznie. Przepis na rogale zdradza Urząd Miasta:
Na ciasto potrzebujesz: kilograma mąki pszennej, 6 jaj, pół kostki masła, 2 łyżki cukru, 50 g drożdży i szklankę mleka. Masa to: 1,5 szklanki cukru pudru, 200 g migdałów i orzechów, 100 g białego maku i śmietana.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.
Przypominamy też, że 11 listopada, w dniu Imienin ulicy Święty Marcin, właśnie na Świętym Marcinie pojawią się dziesiątki stoisk z rogalami świętomarcińskim z różnych cukierni. Będzie więc tu można kupić kilka rogali od różnych producentów i porównać ich smak. Przepis na rogale jest ten sam, ale każda cukiernia poprzez różne proporcje składników wypieka rogale jedyne w swoim rodzaju.
Najpopularniejsze komentarze