Reklama
Reklama

Jajka skażone Salmonellą. GIS ostrzega!

zdjęcie ilustracyjne | fot. Monika z Pixabay
zdjęcie ilustracyjne | fot. Monika z Pixabay

Zakazano wprowadzania ich do obrotu.

"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto na powierzchni skorupek jaj obecność bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego"- informuje GIS.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa

Jak przekazano, w dniu 28 stycznia przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. "Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących z ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych" - dodaje GIS.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

9℃
2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
15 km
Stan powietrza
PM2.5
9.20 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro