Jajka skażone salmonellą trafiły do sklepów!
Warto sprawdzić czy mamy je w domu.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego"- informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
Numer partii: 24.11.2024 (6)
Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
Kod kreskowy: 5909000517929
Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901
Jak przekazano, zakład Pakowania Jaj "OVOS" Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia - zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia).
"Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj "OVOS" Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp" - dodaje GIS.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.