Reklama

"Najlepsze rogale to te wypiekane w domu". Mamy przepis!

fot. SaltedPasta
fot. SaltedPasta

Każdy może spróbować swoich sił, a później ocenić.

Po publikacji naszego rankingu najsmaczniejszych rogali zdaniem naszych Czytelników odezwała się do nas blogerka Julia Nowacka z SaltedPasta. Postanowiła dodać swoje zdanie zdanie.

Sanatorium Bałtyk w Kołobrzegu - bo Twoje zdrowie zasługuje na najlepszą opiekę. Blisko morza. Blisko zdrowia. Blisko Ciebie. Zarezerwuj już dziś! www.subaltyk.pl
REKLAMA

"Od siebie dodam, że póki co nie trafiłam na smaczniejsze rogale jak te wypieczone w domu. Prowadzę bloga kulinarnego i prócz klasycznego przepisu na Rogale Świętomarciński"- napisała.

Gdyby, ktoś chciał spróbować przedstawiamy przepis na domowego Rogala Świętomarcińskiego.

Składniki
Rozczyn
25 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
250 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Ciasto
rozczyn
3 żółtka
500 g mąki (3 szklanki)
50 g masła (miękkiego)
50 g cukru
1 łyżeczka soli
300 g masła (do przełożenia ciasta)
Farsz
300 g białego maku
750 ml mleka (do gotowania maku)
150 g migdałów (obranych)
50 g cukru pudru
1 kieliszek rumu
12 g cukru migdałowego lub naturalnego aromatu (można pominąć)
180 g biszkoptów
100 g orzechów włoskich
1 szklanka miodu
50 g masła
3 jajka
100 g rodzynek (można pominąć)
100 g suszonych moreli (można pominąć)
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
Dodatkowo (do posmarowania rogali)
1 jajko
2 łyżki mleka
Polewa i dekoracja
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 garść orzechów włoskich
1 garść płatków migdałów (opcjonalnie)
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Przygotowanie przepisu
Rozczyn
Do miski pokrusz drożdże, posyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem (ok. 40 C). Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Wskazówka nr 1: wyciągnij świeże drożdże wcześniej z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową, dzięki temu będą lepiej rosły.
Wskazówka nr 2: jeżeli używasz suchych drożdży nie musisz czekać aż rozczyn wyrośnie, możesz od razu dodać resztę składników na ciasto.
25 g drożdży świeżych, 250 ml mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru
Ciasto
1. Do rozczynu przesiej mąkę, dodaj żółtka, cukier, miękkie masło, sól i wymieszaj wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Następnie przykryj misę z ciastem folią spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej 30 minut (możesz też schować ciasto na całą noc i następnego dnia kontynuować przygotowywanie rogali).
rozczyn, 3 żółtka, 500 g mąki, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 50 g cukru
2. Ubij mikserem 300 g miękkiego masła (dzięki temu zwiększy swoją objętość). Następnie przełóż ubite masło na papier do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj (przez papier). Rozwałkuj masło tak by uzyskać prostokąt o bokach ok. 20 x 25 cm i grubości ok. 1cm. Następnie włóż masło wraz z papierem do lodówki, żeby stwardniało.
300 g masła
3. Wyjmij wyrośnięte ciasto z lodówki i przełóż na podsypany mąką blat. Rozwałkuj ciasto tak by powstał prostokąt dłuższy o od prostokąta z masła (ok. 38 x 20 cm). Na ciasto połóż prostokąt z zimnego masła. Połóż masło na brzegu ciasta tak aby pozostało wolego ciasta. Złóż ciasto na trzy. Wolnym kawałkiem ciasta przykryj masło. Następnie pozostałym kawałkiem ciasta z masłem przykryj zawinięty już kawałek ciasta (zobacz jak to zrobić na wideo poniżej). Tak złożone ciasto delikatnie rozwałkuj, złóż ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1h.
Po upływie jednej godziny, wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z foli, rozwałkuj, zwiń ponownie na trzy, zawiń w folię i schowaj do lodówki na kolejną godzinę. Powtórz składanie i chłodzenie jeszcze 2 razy przed nałożeniem farszu.
Farsz
1. Mak opłucz pod bieżącą zimną wodą. Najlepsze do tego będzie gęste sito wyłożone gazą. Opłukany mak wrzuć do garnka z gorącym mlekiem. Gotuj mak przez ok. 50 minut. Następnie przykryj garnek pokrywką by mak wchłonął resztę mleka. Odstaw przykryty garnek z makiem do ostygnięcia.
300 g białego maku, 750 ml mleka
2. Rodzynki i morele zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Następnie wylej wodę. Dzięki temu owoce napęcznieją.
100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli
3. Kiedy mak jest już ostudzony a migdały obrane możesz zacząć mielić farsz. Będziesz do tego potrzebować maszynki do mielenia mięsa. W maszynce zmiel dwukrotnie ugotowany mak, obrane migdały i orzechy włoskie na małych oczkach sitka.
Tak zmielony mak z orzechami zmiel ponownie tym razem do maszynki wrzucając też namoczone wcześniej morele, rodzynki, skórkę pomarańczową i biszkopty.
180 g biszkoptów, 100 g orzechów włoskich, 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 150 g migdałów
4. Zmielony mak z bakaliami przełóż do misy miksera. Dodaj jajka, rum, miód, cukier puder, masło, cukier migdałowy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowany farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub worka strunowego i włóż na całą noc do lodówki.
50 g cukru pudru, 1 kieliszek rumu, 12 g cukru migdałowego lub naturalnego aromatu, 1 szklanka miodu, 50 g masła, 3 jajka
Zwijanie rogali
1. Następnego dnia kiedy farsz i ciasto już się schłodziły wyciągnij ciasto z lodówki, przełóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj w duży prostokąt. Z prostokąta wytnij trójkąty równoramienne o podstawie długości ok. 20 cm. Na trójkąty nałóż schłodzony farsz wzdłuż wysokości trójkąta. Od podstawy zostaw ok. 4 cm wolnego miejsca a następnie nałóż grubą warstwę farszu. Od wierzchołka trójkąta zostaw ok. 10 - 15 cm wolnego miejsca. Następnie nałóż ciasto od podstawy trójkąta na farsz, lekko dociśnij, natnij na środku pozostawiając ok. 1 cm ciasta by nie naciąć ciasta do końca.
Rozłóż ciasto tak aby z nacięcia powstał trójkąt. Następnie zwiń ciasto w wałeczek. Wałeczek zwiń w rogala i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak zawiń wszystkie rogale. Zobacz filmik jak zwijać Rogale Marcińskie poniżej.
2. Kiedy już zawiniesz wszystkie rogale przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h.
3. Wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Posmarowane rogale włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Upieczone rogale pozostaw do ostygnięcia.
1 jajko, 2 łyżki mleka
Lukrowanie
Wystudzone rogale możesz polukrować. By przygotować lukier wymieszaj cukier puder z kilkoma łyżkami wrzącej wody. Polej rogale lukrem. Następnie posyp mieszanką posiekanych orzechów włoskich, płatków migdałów i skórki pomarańczowej.
1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść płatków migdałów, 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Blogerka proponuje też swoje dwa autorskie rogalowe przepisy - to rogale w wersji pistacjowej oraz Tarta Świętomarcińska. Oba przepisy znajdziemy na SaltedPasta.



Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Jest kolejne na dziś ostrzeżenie IMGW. Dotyczy kilku powiatów w naszym regionie
25℃
17℃
Poziom opadów:
1.5 mm
Wiatr do:
20 km
Stan powietrza
PM2.5
9.10 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro