Reklama
Reklama

"Najlepsze rogale to te wypiekane w domu". Mamy przepis!

fot. SaltedPasta
fot. SaltedPasta

Każdy może spróbować swoich sił, a później ocenić.

Po publikacji naszego rankingu najsmaczniejszych rogali zdaniem naszych Czytelników odezwała się do nas blogerka Julia Nowacka z SaltedPasta. Postanowiła dodać swoje zdanie zdanie.

"Od siebie dodam, że póki co nie trafiłam na smaczniejsze rogale jak te wypieczone w domu. Prowadzę bloga kulinarnego i prócz klasycznego przepisu na Rogale Świętomarciński"- napisała.

Gdyby, ktoś chciał spróbować przedstawiamy przepis na domowego Rogala Świętomarcińskiego.

Składniki
Rozczyn
25 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
250 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Ciasto
rozczyn
3 żółtka
500 g mąki (3 szklanki)
50 g masła (miękkiego)
50 g cukru
1 łyżeczka soli
300 g masła (do przełożenia ciasta)
Farsz
300 g białego maku
750 ml mleka (do gotowania maku)
150 g migdałów (obranych)
50 g cukru pudru
1 kieliszek rumu
12 g cukru migdałowego lub naturalnego aromatu (można pominąć)
180 g biszkoptów
100 g orzechów włoskich
1 szklanka miodu
50 g masła
3 jajka
100 g rodzynek (można pominąć)
100 g suszonych moreli (można pominąć)
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
Dodatkowo (do posmarowania rogali)
1 jajko
2 łyżki mleka
Polewa i dekoracja
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 garść orzechów włoskich
1 garść płatków migdałów (opcjonalnie)
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Przygotowanie przepisu
Rozczyn
Do miski pokrusz drożdże, posyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem (ok. 40 C). Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Wskazówka nr 1: wyciągnij świeże drożdże wcześniej z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową, dzięki temu będą lepiej rosły.
Wskazówka nr 2: jeżeli używasz suchych drożdży nie musisz czekać aż rozczyn wyrośnie, możesz od razu dodać resztę składników na ciasto.
25 g drożdży świeżych, 250 ml mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru
Ciasto
1. Do rozczynu przesiej mąkę, dodaj żółtka, cukier, miękkie masło, sól i wymieszaj wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Następnie przykryj misę z ciastem folią spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej 30 minut (możesz też schować ciasto na całą noc i następnego dnia kontynuować przygotowywanie rogali).
rozczyn, 3 żółtka, 500 g mąki, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 50 g cukru
2. Ubij mikserem 300 g miękkiego masła (dzięki temu zwiększy swoją objętość). Następnie przełóż ubite masło na papier do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj (przez papier). Rozwałkuj masło tak by uzyskać prostokąt o bokach ok. 20 x 25 cm i grubości ok. 1cm. Następnie włóż masło wraz z papierem do lodówki, żeby stwardniało.
300 g masła
3. Wyjmij wyrośnięte ciasto z lodówki i przełóż na podsypany mąką blat. Rozwałkuj ciasto tak by powstał prostokąt dłuższy o od prostokąta z masła (ok. 38 x 20 cm). Na ciasto połóż prostokąt z zimnego masła. Połóż masło na brzegu ciasta tak aby pozostało wolego ciasta. Złóż ciasto na trzy. Wolnym kawałkiem ciasta przykryj masło. Następnie pozostałym kawałkiem ciasta z masłem przykryj zawinięty już kawałek ciasta (zobacz jak to zrobić na wideo poniżej). Tak złożone ciasto delikatnie rozwałkuj, złóż ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1h.
Po upływie jednej godziny, wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z foli, rozwałkuj, zwiń ponownie na trzy, zawiń w folię i schowaj do lodówki na kolejną godzinę. Powtórz składanie i chłodzenie jeszcze 2 razy przed nałożeniem farszu.
Farsz
1. Mak opłucz pod bieżącą zimną wodą. Najlepsze do tego będzie gęste sito wyłożone gazą. Opłukany mak wrzuć do garnka z gorącym mlekiem. Gotuj mak przez ok. 50 minut. Następnie przykryj garnek pokrywką by mak wchłonął resztę mleka. Odstaw przykryty garnek z makiem do ostygnięcia.
300 g białego maku, 750 ml mleka
2. Rodzynki i morele zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Następnie wylej wodę. Dzięki temu owoce napęcznieją.
100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli
3. Kiedy mak jest już ostudzony a migdały obrane możesz zacząć mielić farsz. Będziesz do tego potrzebować maszynki do mielenia mięsa. W maszynce zmiel dwukrotnie ugotowany mak, obrane migdały i orzechy włoskie na małych oczkach sitka.
Tak zmielony mak z orzechami zmiel ponownie tym razem do maszynki wrzucając też namoczone wcześniej morele, rodzynki, skórkę pomarańczową i biszkopty.
180 g biszkoptów, 100 g orzechów włoskich, 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 150 g migdałów
4. Zmielony mak z bakaliami przełóż do misy miksera. Dodaj jajka, rum, miód, cukier puder, masło, cukier migdałowy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowany farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub worka strunowego i włóż na całą noc do lodówki.
50 g cukru pudru, 1 kieliszek rumu, 12 g cukru migdałowego lub naturalnego aromatu, 1 szklanka miodu, 50 g masła, 3 jajka
Zwijanie rogali
1. Następnego dnia kiedy farsz i ciasto już się schłodziły wyciągnij ciasto z lodówki, przełóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj w duży prostokąt. Z prostokąta wytnij trójkąty równoramienne o podstawie długości ok. 20 cm. Na trójkąty nałóż schłodzony farsz wzdłuż wysokości trójkąta. Od podstawy zostaw ok. 4 cm wolnego miejsca a następnie nałóż grubą warstwę farszu. Od wierzchołka trójkąta zostaw ok. 10 - 15 cm wolnego miejsca. Następnie nałóż ciasto od podstawy trójkąta na farsz, lekko dociśnij, natnij na środku pozostawiając ok. 1 cm ciasta by nie naciąć ciasta do końca.
Rozłóż ciasto tak aby z nacięcia powstał trójkąt. Następnie zwiń ciasto w wałeczek. Wałeczek zwiń w rogala i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak zawiń wszystkie rogale. Zobacz filmik jak zwijać Rogale Marcińskie poniżej.
2. Kiedy już zawiniesz wszystkie rogale przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h.
3. Wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Posmarowane rogale włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Upieczone rogale pozostaw do ostygnięcia.
1 jajko, 2 łyżki mleka
Lukrowanie
Wystudzone rogale możesz polukrować. By przygotować lukier wymieszaj cukier puder z kilkoma łyżkami wrzącej wody. Polej rogale lukrem. Następnie posyp mieszanką posiekanych orzechów włoskich, płatków migdałów i skórki pomarańczowej.
1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść płatków migdałów, 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Blogerka proponuje też swoje dwa autorskie rogalowe przepisy - to rogale w wersji pistacjowej oraz Tarta Świętomarcińska. Oba przepisy znajdziemy na SaltedPasta.



Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu