Ustanowili rekord w kręceniu lodów. Ludzie jedli lody dzień i noc. Cukiernik zrobił sobie godzinną przerwę na sen

W ramach festynu w miniony weekend pod Zamkiem w Kórniku Paweł Jafernik wraz z cukiernikami podjęli wyzwanie.
Mieli ukręcić tonę lodów w ciągu doby, o czym redakcja epoznan.pl informowała tutaj.
Uczestnicy festynu mieli okazję jeść lody rzemieślnicze dzień i noc. Co ciekawe, gama smaków tego słodkiego specjału nie miała końca, pistacjowe, czekoladowe, kawowe, budyniowe, jogurtowe i wiele, wiele innych. Łącznie wydano ok. 5 400 porcji lodów. Była to pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej. Organizatorzy już teraz zapowiadają, że za rok będą ubiegać się o wpis do Księgi Rekordów Guinnessa. Paweł Jafernik, właściciel Wytwórni Lodów z Kórnika, podjął się tego wyzwania ponieważ, jak przyznał, nie boi się szalonych pomysłów. Samodzielnie pracował na jednej maszynie przez całą dobę, z godzinną przerwą na sen.
Jestem bardzo zmęczony, ale przede wszystkim wzruszony i dumny, że udało się osiągnąć cel - powiedział Paweł Jafernik.
Zgodnie z regulaminem biura Rekordów Polski, przebieg ustanawiania rekordu wymaga nagrania monitoringu z całej akcji, ale również obecności osób, które poświadczą przebieg zdarzeń, m.in. wyników ważenia lodów. Jedną z osób realizujących to zadanie była Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.
Najpopularniejsze komentarze