Salmonella w popularnej przyprawie. Masz ją w domu?
Chodzi o majeranek.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.
"Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - zapewnia GIS. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodaje.