Reklama

91 cukierni i piekarni z regionu z certyfikowanymi rogalami świętomarcińskimi

Tradycyjnie mieszkańców częstowano rogalami | fot. UM Poznań
Tradycyjnie mieszkańców częstowano rogalami | fot. UM Poznań

Wielkimi krokami zbliża się święto miłośników tego przysmaku.

W środę w Cechu Cukierników i Piekarzy odbyło się wręczenie certyfikatów dla najlepszych rzemieślników wyrabiających oryginalne rogale świętomarcińskie. - Na początku certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie te zakłady, które już wcześniej je otrzymały, dostają dokument ważny przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą - informują urzędnicy.

Rogale można kupić w Poznaniu i regionie przez cały rok, ale to w listopadzie cieszą się największym zainteresowaniem. Poznaniacy i Wielkopolanie kupują je głównie przy okazji 11 listopada - imienin świętego Marcina. Z ustaleń magistratu wynika, że ww listopada w Poznaniu sprzedaje się średnio 250 ton rogali, a przez cały rok około 500 ton, a więc 2,5 miliona sztuk przysmaku.

Każdy rogal musi spełniać określone kryteria, by móc cieszyć się mianem świętomarcińskiego. W składzie nadzienia znaleźć się muszą biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane oraz aromat migdałowy. Do tego listkujące ciasto.

Reklama

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

20℃
10℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
7.78 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro