"Syty_POZnan". W stolicy Wielkopolski rusza niezwykła akcja
Nikt w Poznaniu ma nie być głodny.
W akcji organizowanej przez firmę Lyke i Fundację Good Challenge wezmą udział poznańskie szkoły i przedszkola. Do tej pory zgłosiło się ich już 49. Kolejne wciąż mogą dołączyć.
"Każda placówka przeprowadzi zbiórkę tylko jeden raz w roku szkolnym, przez jeden wybrany miesiąc. Harmonogram skonstruowany jest tak, aby organizacje pomocowe miały możliwie stałą dostawę jedzenia dla potrzebujących" - zapowiadają miejscy urzędnicy.
"Zebrana żywność trafi do naszych, poznańskich organizacji, które od lat dbają o potrzebujących i ubogich" - mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania. "Zupy na Głównym, jadłodajni sióstr elżbietanek czy Pogotowia Społecznego nie trzeba nikomu przedstawiać - to dzięki ich ogromnemu zaangażowaniu możemy szczerze powiedzieć, że w Poznaniu nikt nie musi być głodny" - dodaje.
Każda szkoła lub przedszkole, które wezmą udział w akcji, otrzymają certyfikat uczestnictwa, a także materiały promocyjne, dostęp do platformy e-learningowej.
"Chcemy w ten sposób wspierać organizacje społeczne, walczące z głodem i niedożywieniem w Poznaniu, w ich działaniach statutowych, a także aktywizować dzieci i młodzież, włączając ich w działania dobroczynne" - mówi Łukasz Grzechnik z firmy Lyke. "Szkoły i przedszkola , które dołączą do akcji "Syty_POZnan", nie tylko wspomogą potrzebujących, ale także wzbogacą edukację dzieci" - dodaje.
"Wierzymy, że każdy może być dobrodziejem lub dobrodziejką! Warto pokazywać dzieciom, jak ważne jest pomaganie innym" - dodaje Olga Stroiwąs z Fundacji GoodChallenge
Zbierana będzie żywność z długim terminem przydatności. Potrzebne są m.in. konserwy, słoiki, kawa czy słodycze. Jedzenie trafi m.in. do Jadłodajni św. Elżbiety. "Ta inicjatywa pokazuje naszą wspólną troskę o każdego człowieka, a szczególnie tego, który nie może się sam obronić" - mówi s. Józefa Krupa ze Zgromadzenia Sióstr św. Elżbiety. "Każdego dnia spotykamy się z osobami potrzebującymi wsparcia i widzimy, że te podstawowe produkty są bardzo ważne. Przykładowo dziennie średnio gotujemy ok. 400-450 litrów gorącego posiłku i przygotowujemy ok. 1200 kanapek" - dodaje.
Szczegóły znajdziemy tutaj.