Reklama
Reklama

Wycofują ze sklepów kolejny produkt, który może być niebezpieczny dla zdrowia. Masz go w domu?

Zdjęcie ilustracyjne | fot. Tumisu z Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne | fot. Tumisu z Pixabay

Chodzi o chrupkie pieczywo.

"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - informuje GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
- Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g. Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Data minimalnej trwałości: 07.2023/
Numer partii: 22AM2OK2
Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
- Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane. Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości: 08.2023/
Numer partii: 07PW3DW3
Wyprodukowano dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
- Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości: 07.2023/
Numer partii: 08AM3OV3
Wyprodukowano dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
- Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g
Data minimalnej trwałości 08.2023/
Numer partii: 15AM1OK1
Wyprodukowano dla TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo

Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu ww. produktów z rynku. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją. Produktów określonych w komunikacie nie należy spożywać.

Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:
"Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych - cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)".

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Przed nami kolejna zimna noc, jest ostrzeżenie meteo
8℃
0℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
17 km
Stan powietrza
PM2.5
4.02 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro