Reklama
Reklama

Termoobieg w piekarniku - wszystko co musisz wiedzieć

Piekarnik elektryczny do zabudowy Kernau KBO 0831 AT CO

Termoobieg to bardzo popularny system stosowany w nowoczesnych piekarnikach elektrycznych. Jest niezwykle przydatny, ponieważ wpływa zarówno na to, jak długo rozgrzewa się piekarnik, ale i na czas oraz temperaturę pieczenia poszczególnych potraw. Jego zalet jest jednak znacznie więcej. Poznaj je wszystkie i przekonaj się, że piekarnik z termoobiegiem w nowoczesnej kuchni jest po prostu niezbędny.

Termoobieg w piekarniku - na co ma wpływ?
Obecność termoobiegu w piekarniku wpływa na kilka ważnych aspektów pieczenia i pozwala nam na całkiem spore oszczędności. Od tego, czy uruchomimy funkcję termoobiegu, zależeć będzie to:

• ile się nagrzewa piekarnik,
• w jakiej temperaturze będziemy piec naszą potrawę,
• ile czasu będziemy ją przyrządzać.

Piekarnik z termoobiegiem - ile nagrzewa się piekarnik do 220 stopni?

Termoobieg z całą pewnością ma wpływ na to, ile czasu nagrzewa się piekarnik. Konkretnie mówiąc, jego uruchomienie przyspiesza rozgrzewanie się komory pieczenia. Ile nagrzewa się piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza? Nagrzanie piekarnika elektrycznego do 200 czy 220 stopni zajmie od kilku do kilkunastu minut. Zależne będzie to od konkretnego modelu, ale i od ewentualnego zastosowania dodatkowych funkcji, takich jak Booster czy Szybkie nagrzewanie. Ponieważ jednak termoobieg rozprowadza równomiernie ciepłe powietrze po całej komorze pieczenia, możemy mieć pewność, że zastosowanie go podczas nagrzewania piekarnika, skróci czas, w którym urządzenie osiągnie pożądaną temperaturę.

Kuchenka z termoobiegiem - jak wysoka temperatura?

W porównaniu z grzaniem statycznym temperaturę pieczenia z termoobiegiem możemy obniżyć o 20 C. Oznacza to, że na przykład, kiedy przepis mówi nam o tym, by nagrzać piekarnik w trybie góra-dół do 180 C, przy uruchomionym termoobiegu wystarczy rozgrzać piekarnik do 160 C. Niższa temperatura to oczywiście niższe koszty, ponieważ urządzenie zużywa mniej energii elektrycznej.

Termoobieg a czas pieczenia

Równomierne rozprowadzenie ciepła po całym wnętrzu piekarnika z termoobiegiem ma niebagatelny wpływ również na czas pieczenia. Potrawy pieką się szybciej. Ale czas możemy zaoszczędzić także ze względu na możliwość przygotowywania kilku potraw jednocześnie. Termoobieg umożliwia nam pieczenie na wielu poziomach, dzięki czemu w tym samym czasie możemy przyrządzić klika blach ciastek czy bułek, a w bardziej zaawansowanych modelach z systemem zapobiegania przenikaniu się zapachów, mamy możliwość jednoczesnego przygotowania mięsa i deseru!

Termoobieg - jaki znaczek? Czyli oznaczenie termoobiegu w piekarniku

Jak każda funkcja pieczenia, tak i termoobieg, ma swój symbol. Znak termoobiegu w piekarniku oczywiście znajdziemy w instrukcji obsługi naszego urządzenia, ale z reguły znaczek termoobiegu przedstawia po prostu wiatraczek. Różne piekarniki mogą oferować nam także dodatkowe opcje z wykorzystaniem wentylatora, takie jak grill z termoobiegiem czy pieczenie z termoobiegiem i grzałką górną lub dolną. Jaki znaczek termoobieg będzie mieć w takim wypadku? Za każdym razem na panelu sterowania powinien pojawić się znaczek wiatraka, a także dodatkowej funkcji: jeżeli będzie to grill, z reguły oznaczony będzie znajdującym się nad wiatrakiem zygzakiem, poszczególne grzałki z kolei to linie proste - umieszczone adekwatnie na górze lub na dole.

Rodzaje piekarników z termoobiegiem

Termoobieg najczęściej stosuje się w piekarnikach elektrycznych, ale - jak się okazuje - nie tylko. Czy to oznacza, że na rynku znajdziemy piekarnik gazowy do zabudowy z termoobiegiem? Dokładnie tak! Co prawda oferują go nieliczni producenci, jednak, jeżeli zależy nam na pieczeniu na prawdziwym ogniu, wcale nie musimy rezygnować z funkcji termoobiegu. Kiedy mamy do dyspozycji piekarnik gazowy, temperatura pieczenia również może zostać obniżona, a my jesteśmy w stanie piec kilka potraw równocześnie.
Opcją do mniejszych kuchni jest mini piekarnik elektryczny z termoobiegiem, dzięki któremu z zalet termoobiegu możemy mieć pożytek także przy ograniczonym miejscu w kuchni. Tego rodzaju urządzenia pozwalają nam korzystać z podstawowych funkcji pieczenia, a niektóre z nich oferują nam także możliwość przygotowania potraw z grilla czy z rożna.

Piekarnik z termoobiegiem - jaki najlepszy?


Już wiesz, że kiedy wybierasz piekarnik, termoobieg to podstawa. Ale na co jeszcze zwrócić uwagę? Ważnymi aspektami są: pojemność piekarnika, zakres temperatur, ale i dostępne w piekarniku funkcje pieczenia, takie jak grill czy pizza. Łatwość utrzymania piekarnika w czystości zapewnia funkcja automatycznego czyszczenia, ale też łatwa w czyszczeniu emalia, która powinna pokrywać wnętrze komory pieczenia. W piekarnikach do zabudowy ważną kwestią jest też system chłodzenia obudowy, który gwarantuje nam bezpieczeństwo i chroni przed uszkodzeniami meble znajdujące się w okolicach urządzenia.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

14℃
6℃
Poziom opadów:
2.7 mm
Wiatr do:
15 km
Stan powietrza
PM2.5
8.16 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro