Pokrzywa-antidotum na choroby grzybowe warzyw
W poszukiwaniu ekologicznych rozwiązań, które można zastosować w ogrodnictwie bez obaw o szkody dla środowiska, warto rozważyć pomysł na wykorzystanie pospolicie występującej pokrzywy. Słysząc słowo "pokrzywa" większości z nas od razu pojawia się skojarzenie z nikomu niepotrzebnym chwastem, który wyrasta w naszych ogrodach czy na działkach.
Jednakże roślina ta od wieków ceniona była przez ludzi ze względu na wiele walorów leczniczych oraz wartości odżywczych, które posiada. Dodatkowo okazuje się, iż także dla ogrodników ma ona bardzo wiele przydatnych właściwości. Z tejże rośliny w łatwy sposób można bowiem stworzyć oprysk, który wspomoże zdrowy wzrost naszych upraw.
Oprysk z pokrzyw-pozytywny wpływ w ogrodzie
W pędach oraz liściach pokrzyw znajduje się wiele cennych składników. Należą do nich:
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- kwasy organiczne,
a także witaminy: K, C, B oraz A. Ponadto, pokrzywy są źródłem flawonidów, tzn. świetnych przeciwutleniaczy, które chronią rośliny zielone m.in. przed rozmaitymi chorobami-w tym grzybowymi. Dodatkowo nawozy z pokrzyw, dzięki cennym składnikom pokarmowym, wpływają na wzrost, rozwój, kwitnienie, a w konsekwencji plonowanie roślin. Właśnie z tego powodu opryski z pokrzyw są bardzo często wykorzystywane w naturalnym, ekologicznym rolnictwie.
Oprysk z pokrzyw-ochrona warzyw przed chorobami grzybowymi
Pokrzywa idealnie nadaje się do ochrony warzyw w naszych ogrodach przed chorobami grzybowymi, takimi jak np. mączniak prawdziwy i rzekomy, rdza, zamieranie pędów malin lub szara pleśń. Ponadto, dzięki płynnym nawozom z pokrzywy uzyskuje się szybką poprawę wzrostu roślin o osłabionej kondycji. Opryski świetnie nadają się do ogródków, w których rosną: kapusta, pomidory oraz ogórki. Odpowiedni oprysk można przygotować na dwa sposoby-w formie wywaru lub wyciągu.
Przygotowanie wywaru:
W celu przygotowania wywaru z pokrzywy powinniśmy zebrać rośliny świeżo przed kwitnieniem i zalać je wodą w proporcji 1:10. Następnie, gotować wywar na średnim ogniu przez pół godziny. Druga możliwość to zalać pokrzywy wodą i odstawić na noc, a następnie na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i wystudzić. Przed wykonaniem oprysku wywar koniecznie należy rozcieńczyć.
Przygotowanie wyciągu:
W celu przygotowania wyciągu z pokrzywy należy zalać kilogram świeżych albo 200g suchych roślin 10 litrami wody i odstawić na 12-24 godziny. Wyciąg powinno rozcieńczać się z wodą w proporcjach 1:5. Preparat ten należy nanosić na obie strony liści.
Nawóz z pokrzywy-gnojówka
Równie popularnym nawozem z pokrzywy dla roślin jest tzw. gnojówka. Do jej przyrządzenia należy użyć młodych pokrzyw, jeszcze przed kwitnieniem. Nie powinno się jej przygotowywać w metalowych naczyniach, a więc najlepiej zrobić to w plastikowej beczce (posiadającej wieczko) o pojemności 100-200l. Naczynie należy wypełnić pokrzywami i zalać wodą w proporcji 1:10. Wody nie powinno się nalewać pod samo wieczko, aby w trakcie fermentacji mieszanina nie wykipiała. Beczkę najlepiej pozostawić w ciepłym, lekko zacienionym miejscu na 10-20 dni. Średni czas fermentacji określa się na 2 tygodnie. Raz na 1-2 dni gnojówkę należy zamieszać. Mieszanina będzie nadawać się do nawożenia roślin, gdy zniknie z jej powierzchni piana, a całość nabierze ciemnozielonej barwy. Przed użyciem mieszaninę koniecznie należy rozcieńczyć, co najmniej w proporcji 1:10, a jeśli jest ona mocniejsza - nawet 1:20.
Gotowe preparaty z pokrzyw
W sytuacji, gdy nie mamy możliwości przygotowania własnego oprysku na bazie pokrzyw (np. uprawa w mieście) możemy posiłkować się gotowymi preparatami, dostępnymi w sklepach. Występują one w dwóch wersjach:
-koncentratów do oprysku,
-nawozów z gnojówki.
Dzięki temu w łatwy sposób możemy korzystać z dobroczynnych właściwości pokrzywy, bez konieczności przygotowywania preparatów samodzielnie. Gotowe preparaty z pokrzyw można kupić choćby w sklepie internetowym: Sklep Dla Ogrodu, gdzie oprócz pokrzywy do nawożenia i oprysków, dostępna jest cała gama innych nawozów naturalnych jak oborniki, mączka bazaltowa i wiele innych.