Salmonella w zielu angielskim produkowanym w Wielkopolsce. GIS wycofuje partie ze sprzedaży
W wyniku spożycia zanieczyszczonego ziela angielskiego można się zatruć.
- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella - podaje GIS. - Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego - dodaje.
Konkretnie chodzi o produkty:
- VITPOL Ziele Angielskie / Numer partii 19117/991 / Data minimalnej trwałości 08. 2023
- RUSTICA Ziele angielskie / Numer partii 23517/99 / Data minimalnej trwałości 08. 2023
- PORTLAND Ziele angielskie / Numer partii 23517991 / Data minimalnej trwałości 08. 2023
- Firma LEVANT Foods Sp. z o.o. niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca, wdrożyła procedurę wycofania ww. partii produktów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii - podkreśla GIS.