Reklama
Reklama

Salmonella w zielu angielskim produkowanym w Wielkopolsce. GIS wycofuje partie ze sprzedaży

Zdjęcie ilustracyjne | fot. kalhh
Zdjęcie ilustracyjne | fot. kalhh

W wyniku spożycia zanieczyszczonego ziela angielskiego można się zatruć.

- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella - podaje GIS. - Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego - dodaje.

Konkretnie chodzi o produkty:

- VITPOL Ziele Angielskie / Numer partii 19117/991 / Data minimalnej trwałości 08. 2023

- RUSTICA Ziele angielskie / Numer partii 23517/99 / Data minimalnej trwałości 08. 2023

- PORTLAND Ziele angielskie / Numer partii 23517991 / Data minimalnej trwałości 08. 2023

- Firma LEVANT Foods Sp. z o.o. niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca, wdrożyła procedurę wycofania ww. partii produktów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii - podkreśla GIS.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

7℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
11 km
Stan powietrza
PM2.5
9.27 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro