Niebezpieczna sytuacja w szpitalu na MTP. Jest kolejne oświadczenie - zbiorników z tlenem ma być więcej

fot. WUW Poznań

Dotarło do nas oświadczenie Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Chodzi o zdarzenie, które miało miejsce we wtorek przed południem w szpitalu tymczasowym na MTP. Już wczoraj na specjalnie zwołanej konferencji prasowej poinformowano, że do żadnej awarii nie doszło. Powodem był brak tlenu w dwóch zbiornikach zarówno w głównym, jak i zapasowym. Rektor UM powołał dwie komisje - medyczną oraz techniczną, które będą sprawdzały, co dokładnie się stało. Zarówno wojewoda, jak i rektor Uniwersytetu Medycznego zapowiadają wyciągnięcie konsekwencji. Michał Zieliński zapowiedział zgłoszenie tej sytuacji do prokuratury. Dziś przedstawiciele szpitala w swoim oświadczeniu poinformowali, że zwolnione zostały dwie osoby.

Prowadzisz firmę? Zgłoś się do bezpłatnego konkursu Poznański Lider Przedsiębiorczości. Czytelne zasady, prosty formularz, łatwe zgłoszenie. Czekamy na Ciebie do końca lutego.
REKLAMA

Po południu dotarło do nas kolejne oświadczenie w tej sprawie - od rektora Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Oto jego pełna treść:

"Szpital Tymczasowy MTP zarządzany jest przez Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego UM w Poznaniu, który jest odpowiedzialny także za kwestie zaopatrzenia w tlen. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego pełni wobec szpitala rolę podmiotu tworzącego.

W związku z powyższym poleciłem wczoraj powołanie dwóch komisji -technicznej i medycznej - których celem było stwierdzenie przyczyn tego zdarzenia. Dzisiaj komisja techniczna zakończyła prace. W wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego, w którym brał udział także przedstawiciel Zarządu UMP, ustalono, że główną przyczyną braku tlenu było zbyt późne zamówienie kolejnej dostawy. Ponadto komisja stwierdziła, że dalsze rozwijanie szpitala tymczasowego wymaga bezwzględnego zabezpieczenia w dodatkowe zbiorniki tlenu z uwagi na bezpieczeństwo pacjentów.

Szpital Tymczasowy MTP posiada obecnie dwa zbiorniki przeznaczone łącznie dla 30 ton tlenu. Dobowe zużycie tlenu wynosiło dotychczas średnio od 6 do 7,5ton.W dniach 27-28 marca (sobota-niedziela), z racji na rosnące potrzeby epidemiologiczne uruchomiono dodatkowo 66 łóżek szpitalnych. Wiązało się to ze zwiększeniem zużycia tlenu. Osoby odpowiedzialne za zamówienia tlenu nie uwzględniły jednak tego faktu w planie zamówień. Wobec tych osób wyciągnięto już konsekwencje służbowe. Dyrektor Szpitala zwolnił dyscyplinarnie Z-cę Dyrektora ds. Ekonomicznych i Eksploatacyjnych oraz pracownika odpowiedzialnego za zaopatrzenie w tlen.

Po zaistniałej sytuacji wdrożono działania zapobiegawcze mające m.in. na celu wzmocnienie zarządu Szpitala i nadzoru nad Szpitalem Tymczasowym. Do bezpośredniej pracy w halach szpitala tymczasowego oddelegowano Z-cę Dyrektora Szpitala ds. Administracji. Uniwersytet Medyczny oddelegował także do pracy dwie osoby z kierownictwa Uczelni, które pełnić będą funkcję Z-cy Dyrektora Szpitala ds. Ekonomicznych i Z-cy Dyrektora Szpitala ds. Technicznych. Wdrożone zostaną także dodatkowe procedury zwiększające bezpieczeństwo pacjentów.

Jestem przekonany, że polecone Dyrekcji Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego działania naprawcze pozwolą uniknąć jakichkolwiek nieprawidłowości związanych z techniczną działalnością szpitala tymczasowego. Pragnę podkreślić, że medycznie Szpital Tymczasowy MTP działa bez zarzutu z wielką ofiarnością i poświęceniem lekarzy, pielęgniarek, ratowników medycznych i studentów Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

prof. dr hab. Andrzej Tykarski, rektor"

Umiarkowany