Groźne bakterie w wodzie. Jedna z wielkopolskich gmin powołała sztab kryzysowy
Chodzi o bakterie grupy coli.
O sytuacji informuje Gmina Rychwał. Kroki zostały podjęte po komunikacie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Koninie z 27 lipca br., dotyczącym obecności bakterii grupy coli w wodzie.
"W nawiązaniu do Komunikatu Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Koninie z 27 lipca br., dotyczącego obecności bakterii grupy coli w wodzie, informujemy, co następuje: Decyzją Burmistrza Rychwała w trybie natychmiastowym powołany został sztab kryzysowy. Władze gminy oraz przedsiębiorstwo wodociągowe podejmują wszelkie kroki w celu usunięcia przyczyn skażenia i jak najszybszego przywrócenia jakości wody" - informują przedstawiciele gminy.
Zgodnie z komunikatem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Koninie, sytuacja dotyczy jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z wodociągu publicznego Rychwał, zaopatrującego mieszkańców miejscowości: Rychwał, Biała Panieńska, Gliny, Lubiny, Piskorzew, Zosinki, Siąszyce, Siąszyce Trzecie, Rybie, Grochowy, Złotkowy, Wola Rychwalska, Sokołów.
Jak przekazano, przeprowadzone badania w wodociągu publicznym Rychwał wykazały obecność bakterii grupy coli, w tym Escherichia coli, w wodzie opuszczającej Stację Uzdatniania Wody. Woda nie nadaje się do spożycia.
"Wody nie należy wykorzystywać do celów konsumpcyjnych i na potrzeby gospodarcze (tj. do picia, przygotowania posiłków, mycia i płukania warzyw oraz owoców, do produkcji żywności, mycia naczyń i powierzchni mających kontakt z żywnością, a także do kąpieli). Woda może być używana wyłącznie do prac porządkowych i celów sanitarnych (tj. WC). Powyższe informacje obowiązują do czasu wydania kolejnego komunikatu" - czytamy.
Zapewniono, że administrator wodociągu prowadzi działania naprawcze, mające na celu przywrócenie odpowiedniej jakości wody zgodnej z wymaganiami rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r.
"Czasowo do sieci wodociągowej zaopatrywanej przez wodociąg publiczny w Rychwale podawany jest środek dezynfekcyjny, tj. podchloryn sodu, w ilości gwarantującej utrzymanie na sieci chloru wolnego. Może to spowodować nieznaczne zmiany zapachu i smaku wody, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi" - dodaje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Koninie.