Ponad 100 cukierni może sprzedawać rogale świętomarcińskie z certyfikatem: gdzie są najlepsze?
W poniedziałek Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu uroczyście wręczył certyfikaty cukierniom, które mogą wypiekać rogale świętomarcińskie.
Każdego roku takie potwierdzenie otrzymuje około 100 przedsiębiorstw. W tym roku to dokładnie 104 cukiernie. Certyfikaty uprawniają do wypiekania i sprzedawania tradycyjnych świętomarcińskich rogali, które chronione są patentem i znakiem Chronione Oznaczeniem Geograficznym. W Poznaniu cukiernicy mogą ich wypiec około 600 ton w samym listopadzie. Cena kilograma rogali waha się od 30 do nawet 50 złotych.
Przysmaki z ciasta półfrancuskiego, białego maku, cukru, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych oraz aromatu migdałowego mają swoich fanów, którzy potrafią w ciągu jednego dnia zjeść nawet kilka sztuk tego wypieku. Fundują sobie tym samym gigantyczną dawkę kalorii (jeden rogal ma ich około 600!).
Już tradycyjnie, każdego roku, pytamy czytelników o to, gdzie w Poznaniu można kupić najlepsze rogale. Zachęcamy do wzięcia udziału w naszej sondzie!
Najpopularniejsze komentarze