Reklama
Reklama

Sezon na szparagi otwarty!

Dziś w Hotelu Rzymskim odbyła się uroczysta inauguracja sezonu szparagowego.

Szparag jest bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Poza tym wspomaga aktywność systemu nerwowego i ma działanie antyrakowe. Są dwie odmiany szparagów - bielone i zielone. W Polsce produkuje się przede wszystkim szparagi bielone (95% produkcji).

Wielkopolska jest liderem jeśli chodzi oprodukcjętego warzywaw Polsce. Rocznie nasze województwo produkuje około 1,5 tysiąca ton szparagów. Imprezę orgaznizuje Polski Związek Producentów Szparaga przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym. Po raz8 inauguracja odbywa się w Hotelu Rzymskim. Dodatkową atrakcjąsą wprowadzone w hotelu szparagowe menu i organizowane wieczory degustacyjne dla chętnych.

Niektóre z dań proponowanych przez restaurację De Rome to: filet z kurczaka faszerowany szparagami, indyk na szparagachzapiekany zrokpolem, łosoś norweski w sosie szparagowym. Dla amatorów szparagów przygotowano nawet szparagowe lody!

Reklama
Maksymalna liczba znaków: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Serwisu

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

17℃
11℃
Poziom opadów:
0.1 mm
Wiatr do:
11 km
Stan powietrza
PM2.5
17.37 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro