Sezon na szparagi otwarty!
Dziś w Hotelu Rzymskim odbyła się uroczysta inauguracja sezonu szparagowego.
Szparag jest bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Poza tym wspomaga aktywność systemu nerwowego i ma działanie antyrakowe. Są dwie odmiany szparagów - bielone i zielone. W Polsce produkuje się przede wszystkim szparagi bielone (95% produkcji).
Wielkopolska jest liderem jeśli chodzi oprodukcjętego warzywaw Polsce. Rocznie nasze województwo produkuje około 1,5 tysiąca ton szparagów. Imprezę orgaznizuje Polski Związek Producentów Szparaga przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym. Po raz8 inauguracja odbywa się w Hotelu Rzymskim. Dodatkową atrakcjąsą wprowadzone w hotelu szparagowe menu i organizowane wieczory degustacyjne dla chętnych.
Niektóre z dań proponowanych przez restaurację De Rome to: filet z kurczaka faszerowany szparagami, indyk na szparagachzapiekany zrokpolem, łosoś norweski w sosie szparagowym. Dla amatorów szparagów przygotowano nawet szparagowe lody!