Wielka Sobota: katolicy święcą pokarmy. Co włożyć do koszyczka?

Wielka Sobota to dla katolików czas święcenia pokarmów.
Tysiące poznaniaków ruszyły dzisiaj do kościołów. Ta tradycja sięga XV wieku, kiedy to księża przybywali do poszczególnych domów i święcili pokarmy. W końcu zdecydowano jednak, że wymaga to zbyt wiele czasu i od tego momentu to wierni udawali się do kapłanów.
Co musi się znaleźć w wielkanocnym koszyczku? Jajka, które symbolizują nowe życie, baranek z czekolady, masła lub ciasta symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, a także sól kuchenna, która ma nas chronić przed zepsuciem. Do koszyczka wkładamy też kawałki wędliny (zapewnia zdrowie i płodność), chleba (symbol pomyślności i dobrobytu), chrzanu (symbol fizycznej krzepy), czy świątecznych ciast(symbol umiejętności i doskonałości).
Poświęcone produkty zostaną spożyte w czasie wielkanocnego śniadania.