Sanepid ostrzega przed kolejnymi produktami skażonymi salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny o kolejnych produktach, w których wykryto pałeczki salmonelli.
Z komunikatu GIS wynika, że bakterie wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta, a ten natychmiast poinformował o odkryciu służby sanitarne. Producentem zakwestionowanych produktów jest P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30. Zakwestionowane produkty to:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii - 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii - 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.
Dodatkowo z handlu wycofano też:
Kiełbasa surowa metka łososiowa
weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii - 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.
GIS odradza spożywanie wymienionych w komunikacie produktów. To już kolejny w ostatnich dniach przypadek wykrycia salmonelli w produktach, które trafiły do polskich sklepów. W czwartek informowaliśmy o jajkach skażonych salmonellą.