Reklama
Reklama

Sanepid ostrzega przed kolejnymi produktami skażonymi salmonellą

fot. Alexas_Fotos/pixabay/cc0
fot. Alexas_Fotos/pixabay/cc0

Główny Inspektorat Sanitarny o kolejnych produktach, w których wykryto pałeczki salmonelli.

Z komunikatu GIS wynika, że bakterie wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta, a ten natychmiast poinformował o odkryciu służby sanitarne. Producentem zakwestionowanych produktów jest P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30. Zakwestionowane produkty to:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

Numer partii - 72

Data produkcji - 13.03.2019 r.

Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

Numer partii - 72

Data produkcji - 13.03.2019 r.

Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.

Dodatkowo z handlu wycofano też:

Kiełbasa surowa metka łososiowa

weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

Numer partii - 72

Data produkcji - 13.03.2019 r.

Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.

GIS odradza spożywanie wymienionych w komunikacie produktów. To już kolejny w ostatnich dniach przypadek wykrycia salmonelli w produktach, które trafiły do polskich sklepów. W czwartek informowaliśmy o jajkach skażonych salmonellą.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
11.80 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro