Jajka skażone salmonellą trafiły do sklepów sieci Biedronka
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o jajkach skażonych salmonellą, które trafiły do sklepów sieci Biedronka.
Bakterie Salmonella Enteritidis odkryto na powierzchni jajek sprzedawanych pod handlową nazwąJaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A.
Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej - 31-03 PWK93K3 A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901
Producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901
- Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - wyjaśnia GIS.
Z informacji przekazywanych przezJeronimo Martins Polska S.A. wynika, że jajka z zakwestionowanej partii trafiły do jednego z szesnastu centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 placówek handlowych.
Najpopularniejsze komentarze