Każdy Polak zjada rocznie 2 kilogramy "chemii"

fot. By Frank C. Müller - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8761910
fot. By Frank C. Müller - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8761910

Przeciętny Polak zjada rocznie 2 kilogramy różnego rodzaju chemicznych dodatków.

Takie wnioski płyną z raportu Najwyższej Izby Kontroli, na który powołuje się "Gazeta Wyborcza". Ze zleconych badań wynika, że 5 z 35 próbek jedzenia zawiera dodatki spod znaku "E" (to m.in. konserwanty czy wzmacniacze smaku), które nie zostały wymienione na etykiecie.
Dla ponad 200 "E" ustalono maksymalne dzienne dawki spożycia. Sanepid czasem (ale nie zawsze) bada czy nie przekroczono limitu danej substancji, ale nie zwraca uwagi na to ile łącznie różnych "E" znajduje się np. w batoniku, a to ich kumulacja może nieść najgorsze skutki dla zdrowia.
Rocznie zjadamy przeciętnie 2 kilogramy "E", mimo to nikt nie bada ich reakcji np. z lekami. "Gazeta Wyborcza" podkreśla, że polskie dzieci spożywają aż 562 proc. dopuszczalnej dawki azotynów, używanych m.in. w parówkach. W raporcie NIK Negatywnie oceniono pracę Głównego Inspektora Sanitarnego.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Takiej pogody nie mieliśmy w Wielkanoc od dawna!
16℃
4℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
19 km
Stan powietrza
PM2.5
4.24 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro