Wicestarosta miał załatwiać stanowiska znajomym. Został zatrzymany

fot. CBA

Wicestarosta powiatu pilskiego został zatrzymany przez Centralne Biuro Antykorupcyjne. Jego los podzielił dyrektor jednego z wydziałów.

Sprawa związana jest z wykorzystaniem funkcji publicznej w celu osiągnięcia korzyści majątkowej i osobistej przez inną osobę.

#peselniemaznaczenia Peelingi medyczne peel mission do 15 grudnia -30% #wonderlandpolska
REKLAMA

- Wg ustaleń agentów CBA z Poznania wicestarosta pilski podejmował działania wykraczające poza jego kompetencje służbowe, ukierunkowane na zatrudnienie lub przeniesienie na wyższe stanowisko służbowe osób niespełniających określonych przepisami wymagań zawodowych, a należących do grona jego znajomych lub poleconych przez osoby trzecie - relacjonował Piotr Kaczorek z CBA.

- W jednym z badanych przez CBA przypadków, w związku z przeprowadzonym w 2018 roku konkursem na kierownicze stanowisko w domu pomocy społecznej podległym starostwu, wicestarosta pilski miał żądać, aby stanowisko objął wskazany radny powiatowy, mimo że ten nie spełniał wymogów. Miały być to konkretne żądania skierowane do podległych pracowników starostwa i jednostek organizacyjnych - dodał.

Ze zgromadzonego materiału dowodowego wynika, że wicestarosta nakłonił do współpracy dyrektora jednego z wydziałów.

Wicestarosta został zatrzymany pod urzędem, natomiast zatrzymania drugiego mężczyzny dokonano w jego domu. W sprawie cały czas wykonywane są czynności.

Zatrzymani mają zostać przewiezieni do Poznania, gdzie zostaną im przedstawione zarzuty.

-2℃
-6℃