Poznańska fabryka Unilever rozbudowana: może tu powstać m.in. więcej zup
Zakończyła się budowa nowej hali produkcyjnej o powierzchni 3000 m2 w fabryce Unilever przy ulicy Bałtyckiej.
W poznańskim zakładzie Unilever przy ulicy Bałtyckiej powstają m.in. zupy w proszku, zupy płynne, przyprawy, ketchupy i majonezy. Dzięki nowej hali produkcyjnej, którą dla fabryki wybudowała firma Eiffage Polska Budownictwo, może tu powstawać jeszcze więcej produktów spożywczych.
W trakcie inwestycji produkcja nie została przerwana - to dodatkowe utrudnienie dla wykonawcy. Jakakolwiek awaria w postaci np. braku dostawy prądu mogła spowodować ogromne straty związane ze wstrzymaniem produkcji. Co ważne, wszystkie powłoki zastosowane w budynku spełniają wysokie standardy BHP - muszą więc mieć atesty, a dodatkowo muszą to być powierzchnie łatwo zmywalne i gładkie, bez zakamarków.
W ramach wykonywanych prac powstała nie tylko hala produkcyjna, ale też podziemny zbiornik retencyjny na wody deszczowe (o pojemności nawet 305 m3 wody). Zmodernizowano też i rozbudowano infrastrukturę techniczną.