Reklama

Kolejne przypadki żółtaczki w powiecie poznańskim. W Wielkopolsce już 56 chorych

Jeszcze w połowie maja pisaliśmy o 29 przypadkach zachorowań na żółtaczkę w Wielkopolsce. Dziś liczba ta prawie się podwoiła. Tylko w poniedziałek w naszym powiecie stwierdzono 4 kolejne zachorowania.

- Na poniedziałek, 5 czerwca, w Wielkopolsce mamy odnotowanych 56 przypadków zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A - mówi Ewelina Suska z wojewódzkiego sanepidu. - Nadzorem epidemiologicznym objęte są natomiast 363 osoby - dodaje.

Tylko w poniedziałek zgłoszono 4 kolejne przypadki zachorowania u mieszkańców powiatu poznańskiego. To mężczyźni w wieku 34, 46 i 54 lat oraz 9-latek. - Jeden z tych chorych (9-letni uczeń szkoły podstawowej) pozostawał w kontakcie domowym z chorym wcześniej zgłoszonym, natomiast w przypadku drugiego chorego potwierdzono kontakt seksualny z osobą chorą w ognisku. W przypadku dwóch kolejnych trwa dochodzenie epidemiologiczne mające ustalić ewentualny związek epidemiologiczny - informuje sanepid. - Dwaj mężczyźni hospitalizowani są w Oddziale Zakaźnym Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego w Poznaniu, ul. Szwajcarska 3, jeden w Specjalistycznym Zespole Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu ul. Nowowiejskiego 56/58, natomiast jeden z chorych leczony jest ambulatoryjnie - dodaje.

Także w poniedziałek zgłoszono przypadek zachorowania sporadycznego na żółtaczkę u 40-letniego mężczyzny z powiatu średzkiego. Jest on hospitalizowany na oddziale zakaźnym przy Szwajcarskiej w Poznaniu. - Aktualnie zbierane są informacje epidemiologiczne dotyczące chorego. Nie zmieniła się liczba zachorowań sporadycznych wśród mieszkańców powiatów: kaliskiego - 2 osoby, leszczyńskiego - 1 osoba oraz czarnkowsko-trzcianeckiego - 1 osoba. Prowadzone są dochodzenia epidemiologiczne przez PSSE w Kaliszu, PSSE w Lesznie, PSSE w Czarnkowie i PSSE w Środzie Wielkopolskiej celem ustalenia związku epidemiologicznego z przypadkami zarejestrowanymi na terenie województwa wielkopolskiego.

Według sanepidu najbardziej prawdopodobną drogą szerzenia się zakażeń wirusem jest droga pokarmowa i kontaktowa (kontakt domowy lub seksualny). - Analizowana jest pokarmowa droga szerzenia się czynnika zakaźnego Hepatitis A, albowiem większość chorych w wywiadach epidemiologicznych podała informację o spożywaniu m.in.: wyrobów garmażeryjnych nietrwałych mikrobiologicznie (surówki, sałatki jarzynowe) oraz surowych warzyw (sałata lodowa, mix sałat paczkowany, kapusta pekińska). Badaniami diagnostycznymi w kierunku Hepatitis A (HAV) objęto łącznie 184 pracowników firmy wytwarzającej artykuły spożywcze, w której zatrudnione są osoby, u których wykryto zachorowania. Natomiast 151 osób spośród nich objęto szczepieniami ochronnymi przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A - kończy.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

16℃
5℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
19 km
Stan powietrza
PM2.5
5.19 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro