Unilever się rozbudowuje: będzie więcej powierzchni produkcyjnej
Do czerwca tego roku mają potrwać prace związane z rozbudową fabryki Unilever przy ulicy Bałtyckiej. Obiekt zyska nową halę produkcyjną.
W poznańskim zakładzie Unilever przy ulicy Bałtyckiej powstają m.in. zupy w proszku, zupy płynne, przyprawy, ketchupy i majonezy. Wkrótce będzie ich mogło powstawać jeszcze więcej. Fabryka podpisała bowiem kontrakt z Eiffage Polska Budownictwo na rozbudowę budynku produkcyjnego.
Na terenie fabryki pojawi się nowa hala produkcyjna. - Projektowany budynek funkcjonalnie powiązany będzie z już istniejącymi obiektami. Konstrukcja hali będzie żelbetowa, prefabrykowana, z obudową z lekkiej płyty warstwowej. Jej powierzchnia całkowita wyniesie ponad 3000 metrów kwadratowych. Oprócz hali, wramach zlecenia powstanie duży podziemny zbiornik retencyjny na wody deszczowe - będzie odbierać do 305 m3 wody. Zmodernizowana i rozbudowana zostanie również infrastruktura techniczna zakładu - informuje Eiffage.
W trakcie inwestycji produkcja nie zostanie przerwana - to dodatkowe utrudnienie dla wykonawcy. Jakakolwiek awaria w postaci np. braku dostawy prądu może spowodować ogromne straty związane ze wstrzymaniem produkcji. Co ważne, wszystkie powłoki zastosowane w budynku muszą spełniać wysokie standardy BHP - muszą więc mieć atesty, a dodatkowo muszą to być powierzchnie łatwo zmywalne i gładkie, bez zakamarków.
Prace mają się zakończyć w czerwcu.