Szef kuchni poznańskiej restauracji wygrał "Top Chef"!
Tomasz Purol, szef kuchni w restauracji hotelu Blow Up Hall 5050 mieszczącego się na terenie Starego Browaru, został w środę zwycięzcą telewizyjnego show "Top Chef", w którym konkurują ze sobą szefowie kuchni najlepszych polskich restauracji.
Pięciodaniowe menu degustacyjne przygotowane w finałowym odcinku show przez Tomasza Purola podbiło serca i podniebienia jury, w którym zasiadali m.in. Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz Wojciech Modest Amaro. Purol rywalizował z Sergiuszem Hieronimczakiem (Zagroda Bamberska w Poznaniu) oraz Sandrą Kotowicz. Amaro ogłaszając wyrok przyznał, że werdykt był jednogłośny, a wybór nie mógł być inny.
Jakie dania przygotował Purol w swoim menu? Były to m.in. foie gras z orzechami laskowymi, musem jabłkowym, gąbką rozmarynową i puree morelowym, dorsz z pudrem oliwkowym, puree ze szpinaku i kulką rakową z solirodem oraz mus czekoladowy z bezą, kawiorem ze ślimaka i sorbetem pomarańczowym.
Purol od dwóch lat pracuje w Blow Up Hall 5050. Wcześniej pracował m.in. w Concordia Taste (restauracja w Concordia Design). Szkolił się nie tylko w Polsce, ale też we Francji, Włoszech czy Norwegii. Restauracja, w której obecnie pracuje, uznana została Najlepszą Restauracją Hotelową w Polsce.