Rogale świętomarcińskie z certyfikatem
W czwartek ponad stu cukierników otrzymało certyfikaty pozwalające na produkowanie oryginalnych rogali świętomarcińskich. Poznaniacy każdego roku w listopadzie zjadają ponad 600 ton tego przysmaku.
W Wielkopolsce certyfikat na wypiekanie rogali otrzymało w czwartek 101 cukierników. Rogale świętomarcińskie muszą spełniać jasno określone wymagania. Do ich wyrobu należy używać ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gram.
Cena rogali w sklepie waha się od 30 do 50 złotych. Rogal chroniony jest patentem oraz unijnym znakiem: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Każdego roku tylko w listopadzie poznaniacy zjadają około 600 ton tego wypieku.
Według naszych czytelników najlepsze rogale wypiekane są w Caritasie. W naszej wczorajszej sondzie oddano na nie 36 procent głosów. Na drugim miejscu zdaniem czytelników epoznan.pl plasuje się Cukiernia H. Piskorska z 33 procentami głosów. Natomiast 11 procent oddanych głosów - to "inne cukiernie" czyli te, które nie były wymienione w naszej sondzie.