Poznań: rozpoczęły się targi Polagra Food
W poniedziałek na Międzynarodowych Targach Poznańskich rozpoczęły się targi Polagra-Food, Polagra-Tech, Polagra Gastro, Invest-Hotel, Pakfood i Epla. To jedno z najważniejszych wydarzeń dla branży spożywczej w Europie. Od soboty trwają natomiast targi Smaki Regionów.
Blisko 300 producentów i dystrybutorów żywności bierze udział w trwających od poniedziałku targach Polagra Food, które potrwają do czwartku na Międzynarodowych Targach Poznańskich. - Ekspozycję zdominują jak co roku branże mleczarska i mięsna, ale nie zabraknie także wytwórców i dostawców słodyczy i wyrobów cukierniczych, alkoholi, przypraw oraz produktów ekologicznych - zapowiadali jeszcze przed otwarciem organizatorzy wydarzenia.
Poza przedstawicielami branży spożywczej z Polski, swoje produkty prezentują tu firmy spoza Polski: z Białorusi, Bułgarii, Indii, Hiszpanii, Włoch, Turcji, RPA, Finlandii oraz wielu innych państw. - W tym roku podczas targów POLAGRA FOOD można zapoznać się z ogromną ilością nowości. W grupie tej znajduje się wiele przetworów mlecznych, ale nie tylko. Zaprezentowane zostaną również zdrowe przekąski, słodycze, herbaty, produkty gotowe, wyroby mięsne oraz dodatki do dań. Szczególną uwagę warto zwrócić na produkty, które zostały nagrodzone Złotym Medalem MTP. To wyróżnienie przyznawane produktom innowacyjnym o najwyższej jakości W gronie laureatów znalazły się m. in. wyroby mięsne i mleczarskie - dodają. Na targach nie brakuje też żywności ekologicznej, która jest coraz bardziej popularna wśród Polaków.
W otwarciu targów udział brał m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Targi odbywać się będą do czwartku. Można je odwiedzać od 9.00 do 17.00, a w czwartek do 16.00. Bilety kosztują od 22 złotych i dają możliwość zwiedzenia nie tylko Polagra Food, ale też targów Polagra Gastro, Invest-Hotel, Polagra-Tech, Pakfood, Epla i Smaki Regionów.