Reklama
Reklama

Od czwartku na Starym Rynku Festiwal Dobrego Smaku

fot. Włodzimierz  Hoppel
fot. Włodzimierz Hoppel

W czwartek na poznańskim Starym Rynku rozpocznie się IX edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Już trwa tu montaż stoisk i sceny, a łącznie swoje produkty prezentować będzie 140 wystawców z różnych części świata. Impreza potrwa do niedzieli.

Od 13 do 16 sierpnia potrwa tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który od lat przyciąga na poznański Stary Rynek tysiące smakoszy z różnych stron świata. Jednym z najważniejszych punktów programu jest tradycyjny Jarmark Dobrego Smaku, w którym udział weźmie 140 wystawców nie tylko z Polski, ale też z innych krajów.

Co będzie można kupić na jarmarku? - Doskonałej jakości wędzone ryby z mazur i kurpiowskie chleby sąsiadować będą z piwami z lokalnych browarów, podlaskimi wędlinami i kozimi serami z Podkarpacia. Nie zabraknie gości z zagranicy - oliwki z Prowansji i przetwory z włoskich trufli konkurować będą o podniebienia gości z węgierskimi skwarkami z mangalicy, gruzińskimi pierożkami chinkali i grecką chałwą. By odwiedzić wszystkie stoiska festiwalu warto więc zarezerwować sobie więcej niż jedno popołudnie - wyjaśniają organizatorzy.

Tegoroczna edycja festiwalu ma program wypełniony po brzegi. Znajdziemy w nim warsztaty, konkursy (m.in. na najlepszą nalewkę i smak powiatu poznańskiego), laboratoria smaku czy spotkania z mistrzami kuchni. Będą też tematyczne kolacje czy projekt "Stół Mieszka i Dobrawy". - Składa się na niego szereg interdyscyplinarnych działań mających na celu przybliżenie uczestnikom zwyczajów żywieniowych w czasach pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu - tłumaczą.

Festiwal to nie tylko atrakcje związane bezpośrednio z jedzeniem. - Wieczorami zabrzmi muzyka. Wśród wykonawców są między innymi Ewa Nawrot z Gentle Jazz Tiro, zespół Affabre Concinui i Dixie Company. Muzyczną kurtynę festiwalu już w czwartkowy wieczór podniesie pełnymi energii dźwiękami Kaukazu gruziński zespół Zumba Panduri Folk.

OFDS to także spotkania ze znanymi miłośnikami jedzenia. - Gościem specjalnym tegorocznej edycji imprezy jest Robert Makłowicz, występujący nie tylko w roli smakosza i podróżnika ale też historyka (którym jest z wykształcenia) oraz festiwalowego sommeliera. W czwartek wygłosi on wykład o historii kuchni i jej związkach z religią i polityką podczas konferencji popularno-naukowej w Centrum Brama Poznania, tego samego dnia poprowadzi laboratorium smaku na temat polskich i środkowoeuropejskich win. W piątek zaprosi na kolację Kaczka i Wino przygotowaną wspólnie z Krystianem Szopką szefem kuchni poznańskiego hotelu Sheraton - kończą. Nie zabraknie też spotkań z Piotrem Bikontem, Grzegorzem Łapanowskim czy Pawłem Lorochem.

Szczegółowy program znajdziecie TUTAJ.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
12.10 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro