Zastępca prezydenta Poznania Agnieszka Pachciarz zrezygnowała ze stanowiska, prezydenta poinformowała SMSem

fot. Włodzimierz Hoppel, archiwum

We wtorek Agnieszka Pachciarz zrezygnowała z pełnionego od 9 lutego stanowiska zastępcy prezydenta Poznania.

Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak przyjął dziś rezygnację Agnieszki Pachciarz z funkcji Drugiego Zastępcy Prezydenta. Pani Prezydent poinformowała o woli rozwiązania umowy o pracę przebywając w delegacji - poinformowała Hanna Surma, rzecznik prezydenta Poznania i UMP. Wedle informacji Gazety Wyborczej, Agnieszka Pachciarz poinformowała prezydenta o rezygnacji SMSem.

Wpływ na decyzję zastępcy prezydenta Poznania Agnieszki Pachciarz mogły mieć wczorajsze doniesienia "Gazety Wyborczej" po tym jak ktoś włamał się do siedziby ZKZL i wykradł maile prezesa. Jak podała "Gazeta Wyborcza", jeden z maili świadczył o tym, że prezes ZKZL Paweł Augustyn wiedział, że wygra konkurs na szefa ZKZL przed oficjalnym rozstrzygnięciem. W tej sprawie prezes miał korespondować z zastępcą prezydenta Poznania, Agnieszką Pachciarz.

Jestem całą sytuacją rozczarowany - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. To jest coś co jest również dla mnie trudną sytuacją, że w tak krótkim czasie dochodzi do dymisji drugiego wiceprezydenta. Natomiast realizujemy ambitny plan - dodał.

Agnieszka Pachciarz stanowisko objęła 9 lutego 2015 roku. Pachciarz jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji UAM. W 2012 roku została podsekretarzem stanu w Ministerstwie Zdrowia. W tym samym roku została prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia, a ze stanowiska odwołano ją pod koniec 2013 roku. Następnie pracowała jako prezes Uniwersyteckiego Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej - spółki należącej do poznańskiego Uniwersytetu Medycznego. Została także członkiem rady nadzorczej miejskiej spółki - Poznańskie Inwestycje Miejskie. Jako zastępca prezydenta Poznania zajmowała się polityką społeczną, mieszkaniową, a także służbą zdrowia.

Nazwisko nowego zastępcy prezydenta Poznania mamy poznać we wrześniu.

Kolejne ostrzeżenie IMGW: może być ślisko!
RODO info obraz

Dbamy o Twoje bezpieczeństwo