Niebezpieczne bakterie w jednodniowych sokach z marchwi
Dodano wtorek, .00.0000 r., godz. 00.00
Jednodniowy sok z marchwi, produkowany przez firmę Marwit, został wycofany ze sprzedaży. Sanepid podjął taką decyzję po tym, jak w soku wykryto bakterie, które mogą wywołać zatrucia pokarmowe, a u osłabionych osób nawet posocznicę.
Bakterie Yersinia Entercolitica odkryto w partii soku, która była sprzedawana 2 marca w Poznaniu. Reakcja Sanepidu była natychmiastowa - całą partię świeżych soków z marchwi wycofano ze sprzedaży, a linię produkcyjną zamknięto - informuje Radio Merkury.
Odnalezione w soku bakterie mogły się przedostać do napoju z gleby. Usunąć je mogło -po prostu -dokładne umycie marchwi przed przeznaczeniem ich do produkcji. Linia produkcyjna firmy Marwit zostanie zamknięta do czasu dokładnej dezynfekcji i kolejnej inspekcji pracowników Sanepidu.
Objawy zarażenia bakterią Yersinia Entercolitica to ból brzucha, biegunka, wymioty i gorączka. W momencie pojawienia się niepokojących objawów, należy udać się do lekarza.