Warta Poznań wydała oświadczenie po decyzji PZPN

fot. Roger Gorączniak

- Decyzja Polskiego Związku Piłki Nożnej była następstwem aktualnej sytuacji, w której znajduje się klub. Mowa tu o tymczasowym braku licencji na rozgrywki ligowe - czytamy w oświadczeniu Warty Poznań po odwołaniu przez PZPN meczu podopiecznych Tomasza Bekasa z Wisłą Puławy w Pucharze Polski.

W czwartek informowaliśmy naszych czytelników, że zaplanowane na sobotę spotkanie Warty Poznań z Wisłą Puławy w Pucharze Polski zostało odwołane przez PZPN. Zarząd Warty Poznań wydał właśnie oświadczenie w tej sprawie. - W związku z odwołaniem meczu rundy przedwstępnej Pucharu Polski chcielibyśmy poinformować, że decyzja Polskiego Związku Piłki Nożnej była następstwem aktualnej sytuacji, w której znajduje się klub. Mowa tu o tymczasowym braku licencji na rozgrywki ligowe, a co za tym idzie niezdolność do zarejestrowania zawodników do rozegrania przedmiotowych zawodów. Jak już wcześniej informowaliśmy, Komisja Licencji Klubowych Wielkopolskiego Związku Piłki Nożnej wstrzymała podjęcie decyzji w sprawie wystąpienia Warty Poznań w rozgrywkach ligowych, do czasu uzyskania zgody Zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej, który jest dysponentem rozgrywek III ligi - czytamy w oświadczeniu Warty Poznań.

Przypomnijmy, że Warta Poznań w sezonie 2013/2014 utrzymała się w II lidze, ale po sezonie właścicielka klubu Izabella Łukomska-Pyżalska z powodu problemów finansowych wycofała zespół z II ligi. Następnie chciała nawet sprzedać klub za 1,5 mln euro. Ostatecznie nie znalazła nowego inwestora, ale zdecydowała się na grę w III lidze. Jednak Warta nadal nie ma licencji na występy w III lidze w grupie kujawsko-pomorsko-wielkopolskiej. Nadal możliwe jest, że Warta otrzyma negatywną odpowiedź od PZPN i będzie wtedy występować w IV lidze. W tak niskiej klasie rozgrywkowej Warta jeszcze nigdy nie występowała, choć klub ma już 102 lata.

0 mm