Wypieczono 500 ton rogali świętomarcińskich!
W ciągu ostatnich siedmiu dni na terenie naszego województwa wypieczono około 500 ton rogali świętomarcińskich. To około 3 milionów sztuk tego przysmaku. A Wy ile zjedliście?
11 listopada za nami. Przyszedł więc czas na... spalanie kalorii spożytych podczas obchodów imienin ulicy Święty Marcin. A jest co spalać. W ciągu ostatnich siedmiu dni na terenie naszego województwa wypieczono około 500 ton rogali świętomarcińskich co daje około 3 milionów sztuk tego przysmaku (w tym roku rogale mogą być bowiem mniejsze niż w latach ubiegłych).
Według cukierników w rogalu liczy się nie tylko wnętrze z białego maku, bakalii i skórki pomarańczowej, ale też ciasto, z którego jest wykonany. - Rogale produkuje się z ciasto drożdżowego, którego poprzez zawałkowanie tłuszczem otrzymujemy ciasto półfrancuskie - wyjaśnia Marian Weber z cukierni Weber. - Tak jak ciasto francuskie ma 250 warstw, tak ciasto półfrancuskie ma około 54 - dodaje.
Zwieńczeniem pieczenia rogali jest ich dekorowanie. Muszą zostać nie tylko polane lukrem, ale też posypane orzechami. - Tak przewiduje receptura, którą opracowaliśmy i przekazaliśmy Unii Europejskiej z prośbą o otrzymanie oznaczenia geograficznego, które ostatecznie nam przyznano - kończy Weber.
A Wy ile rogali świętomarcińskich zjedliście 11 listopada?