Browar się rozbudowuje. Za 100 milionów
Na poznańskim Franowie trwa budowa nowej fermentowni i linii rozlewniczej na terenie Kompanii Piwowarskiej, co łącznie pochłonie około 100 milionów złotych. Inwestycja ma usprawnić pracę browaru i nie będzie generować uciążliwości dla mieszkańców.
Poznański browar się rozbudowuje. Prace już ruszyły. Za 100 milionów złotych pojawią się tutaj nowa fermentownia oraz linia rozlewnicza. - Fermentownia zostanie rozbudowana o dziesięć zbiorników fermentacyjnych, przy czym cztery będą miały taką samą pojemność jak dotychczasowe (ok. 5000 hl), a sześć pozostałych - mniej więcej połowę mniejszą (ok. 2300 hl) - wyjaśnia Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych Kompanii Piwowarskiej.
Dodatkowo na terenie należącym browaru powstaną trzy zbiorniki piwa gotowego - o pojemności 3000 hl oraz 1300 hl. Co ciekawe, mniejsze zbiorniki przyjadą do Poznania od producenta z Holandii w całości. Tylko te większe trafią do nas w kawałkach i będą składane na miejscu.
Inwestycja nie będzie generować uciążliwości dla mieszkańców. Mieszkańcy okolic browaru co jakiś czas mogą "poczuć" sąsiedztwo browaru - wydobywa się bowiem z niego charakterystyczny zapach. - Nie ma on jednak związku z fermentacją tylko przeważnie z procesem warzenia piwa. My warzelni podczas inwestycji nie ruszamy, a fermentacja odbywa się w szczelnych zbiornikach i na pewno nie będzie generować dodatkowych zapachów - zaznacza Kwiatkowski.
Ale inwestycja KP to nie tylko nowe zbiorniki. To również nowa linia rozlewnicza obsługująca butelki zwrotne. - Będzie ją opuszczać 60 000 butelek na godzinę - zdradza. Po dostosowaniu wydzielonej powierzchni zostanie ona wyposażona w specjalną aparaturę. Rozruch nowej linii ma nastąpić na przełomie zimy i wiosny 2014 roku. Piwo rozlane do butelek na tej linii trafi do sprzedaży prawdopodobnie wiosną lub latem przyszłego roku.
Wraz z nową linią rozlewniczą i fermentownią powstanie także plac do składowania opakowań o powierzchni 4000 metrów kwadratowych. Będzie się mieścić przy fermentowni.