Poznań: nowy bazar z tradycyjną żywnością na Malcie
Po sukcesie Tygla w centrum miasta - targu pod dachem, na którym można kupić tradycyjną i w dużej mierze ekologiczną żywność, rusza jego "filia" nad Jeziorem Maltańskim. Co dwa tygodnie będzie tu można kupić wędliny, miód, pieczywo, sery, kawy czy przetwory owocowe.
Pierwszy Tygiel - targ, na którym można kupić tradycyjną żywność prosto od producentów odbył się w Wielki Czwartek w REforma Studio w okolicy Okrąglaka. - Impreza cieszy się rosnącym powodzeniem, a zatem od września zdecydowaliśmy ruszyć z jej drugą "edycją" - w innym miejscu, lecz także co dwa tygodnie - wyjaśnia Adam Turowiec, współorganizator wydarzenia. - Będzie to Tygiel w 3kolorach, organizowany przy współpracy z restauracją 3kolory tuż nad Jeziorem Maltańskim - dodaje. Dobrą informacją jest również to, że targ na Malcie odbywać się będzie w soboty (ten w centrum jest organizowany w czwartki).
W pierwszej edycji Tygla w 3kolorach udział wezmą producenci pochodzący głównie z naszego województwa. - Oferują praktycznie cały smakowity asortyment - od pieczywa, poprzez nabiał, wędliny i przetwory, na warzywach i owocach skończywszy. Będą także wypieki (słodkie i słone) oraz inne domowej roboty przysmaki. Pojawi się też kilka niespodzianek - zapowiada.
Targ rozpocznie się w sobotę, 28 września, o godzinie 11.00 i potrwa do 17.00. Ma odbywać się cyklicznie - co dwa tygodnie. Producenci będą sprzedawać swoje wyroby nie tylko w restauracji, ale też na terenie przyległego ogródka. - Ustawione tam zostaną namioty oraz lady dla wystawców, zaś klienci będą dodatkowo mieli do dyspozycji stoliki i ławy do siedzenia i konsumpcji. Będzie można tu nie tylko kupić dobre, regionalne, zdrowe i świeże przysmaki wprost od małych, lokalnych producentów, ale także przyjść na drugie śniadanie, lunch, czy obiad - wybierając coś z gotowego oferty naszych tyglowych wystawców lub nawet... komponując własny posiłek z zakupionych półproduktów - kończy.
TUTAJ znajdziesz producentów, którzy pojawią się na Tyglu.