W czwartek rusza Festiwal Dobrego Smaku
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku organizowany jest od siedmiu lat, a zaczęło się od konkursu na najlepszą domową nalewką. Z roku na rok impreza rozrasta się, a organizatorzy tegorocznej edycji przygotowali wyjątkowo bogaty program.
Na pomysł festiwalu siedem lat temu wpadli Wojciech Lewandowski i Jan Babszczyn. Impreza na dobre wpisała się w poznański kalendarz, a w tym roku odbędzie się jej siódma edycja - Niewątpliwie przyczyniła się do tego panująca w Polsce moda na kulinaria, ale z drugiej strony nasz festiwal i jemu podobne bez wątpienia były katalizatorem zainteresowania Polaków dobrą kuchnią i regionalnymi tradycjami - mówi Lewandowski.
W trakcie tegorocznej edycji nie zabraknie oczywiście tradycyjnego jarmarku dobrego smaku, konkursu nalewek domowych, pokazów i muzyki na żywo. W konkursie dla restauratorów mistrzowie kuchni przygotują tatar wielkopolski. Ale tegoroczny festiwal wyjdzie też poza Stary Rynek - W Poznaniu powstaje coraz więcej miejsc, projektów i inicjatyw, które łączą kulinaria z edukacją, spotkaniami towarzyskimi i zabawą smakiem. Tak więc i organizatorzy imprezy postanowili włączyć do wydarzeń festiwalowych miejsca dobrze znane miłośnikom kulinariów, m.in. SPOT, Dąbrowskiego 42, Vine Bridge czy Reforma Studio. Nowy akcent stanowi także udział w festiwalu blogerów kulinarnych. W Namiocie Zdrowia, zlokalizowanym na Starym Rynku, będzie można uzyskać porady na temat zasad zdrowego odżywiania czy skosztować smacznych sałatek, przygotowanych wspólnie z blogerami - wyjaśniają organizatorzy.
Impreza rozpocznie się w czwartek 15 sierpnia i potrwa do 18 sierpnia. Dzień festiwalowy będzie zaczynał się o godzinie 11, a kończył o 22. Szczegółowy program imprezy dostępny jest na stronie festiwalu.