Reklama
Reklama

Pixel w całej okazałości - od środka

fot. Facebook Ultra Architects
fot. Facebook Ultra Architects

Już w lutym pokazywaliśmy pierwsze zdjęcia z nowego biurowca przy ulicy Grunwaldzkiej, do którego wprowadziło się Allegro. Wówczas większość przestrzeni była jednak niedostępna dla mediów. Teraz bogatą galerię ze środka Pixela zaprezentowało biuro architektoniczne, które odpowiada za projekt wnętrz obiektu.

W 2011 roku rozpoczęły się prace nad najnowszym biurowcem przy ulicy Grunwaldzkiej. Budynek jest pierwszym obiektem ekologicznym w ramach parku biurowców Pixel. Obiekt ma łącznie 10 kondygnacji - 3 podziemne oraz 7 naziemnych. Na początku stycznia przeprowadzkę do budynku rozpoczęli pracownicy Grupy Allegro. Obecnie budynek działa na pełnych obrotach.

Projektanci biurowca (JEMS Architekci) zadbali o to, by około 1200 osób zatrudnionych w Grupie, miało komfortowe warunki pracy. Jest tu więc odpowiednie nasłonecznienie wnętrz, a do budowy i wykończenia obiektu użyto ekologicznych materiałów. Pracownicy mają dostęp do ogólnodostępnych tarasów i ogródków na dachach. Przy budynku znajdują się natomiast parkingi rowerowe wykończone ekologicznie - drewnem. W obiekcie znajduje się także restauracja i przedszkole.

W lutym pokazywaliśmy pierwsze zdjęcia z wnętrza obiektu - były to jednak fotografie w miejscach ogólnodostępnych. Allegro nie ujawniało jak wyglądają przestrzenie, w których działają pracownicy. Wiadomo było jednak, że cały biurowiec naszpikowany jest technologiami z najwyższej półki oraz nowoczesnymi rozwiązaniami.

Teraz fotogalerię z Pixela zaprezentowało biuro architektoniczne Ultra Architects, które odpowiadało za projekt wnętrz biurowca. - Inspiracją dla stworzenia projektu wnętrz była dla nas sama bryła budynku. Wewnętrzna przestrzeń wspólna, jest odbiciem zewnętrznej fasady obiektu - tłumaczą architekci z Ultra Architects.

- Przestrzeń wydzielona jest za pomocą szaf wykonanych z lakierowanej sosnowej sklejki. Całość projektu częściowo składa się z pokoi zamkniętych, a częściowo z otwartej przestrzeni biurowej, co było jednym z wymogów inwestora. Od strony północnej szafy ustawione są w rzędzie, oddzielając korytarz od miejsca pracy. Natomiast, od strony południowej co druga szafa jest cofnięta, przez co tworzy wewnętrzne patia, będące miejscem wypoczynku i nieformalnych spotkań - dodają. - Dodatkową przestrzeń tego typu można uzyskać dzięki ruchomym ścianom pomieszczeń jadalni i kuchni. Dobierając materiały do tego wnętrza, postawiliśmy na ich szczerość. Beton, będący konstrukcją budynku jest nietynkowany, tak samo nie tynkowaliśmy wszystkich ścian murowanych. Wszystkie użyte materiały zostały poddane jak najmniejszej koniecznej liczbie obróbek, przez co wydatek energetyczny przy ich produkcji został ograniczony do minimum - kończą.

Zobacz przestrzenie, w jakich pracują osoby zatrudnione w Grupie Allegro.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

22℃
12℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
11 km
Stan powietrza
PM2.5
9.73 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro