II Noc Restauracji za nami
W ostatni weekend odbyła się druga edycja Nocy Restauracji. W Poznaniu do akcji włączyło się szesnaście restauracji, a przed niektórymi z nich ustawiały się kolejki chętnych.
Noc Restauracji to akcja, która odbywa się od dwóch lat, a jej celem jest zachęcenie do wizyt w restauracjach. W tegorocznej akcji wzięło udział sześćdziesiąt lokali z Poznania, Gdańska i Białegostoku, które przygotowały specjalne nocne menu.
Poznańska edycja akcji cieszyła się ogromną popularnością - Przed najpopularniejszymi lokalami ustawiły się kolejki na zewnątrz. Na wejście czekać trzeba było między innymi do Bazaru 1853, Goko Restauracji Japońskiej czy Blow Up Restaurant. Bez wcześniejszej rezerwacji trudno było znaleźć miejsca w Hugo Restaurant czy Cucinie. W wielu lokalach padły rekordy frekwencji - w City Kitchen szef kuchni Łukasz Grzesik wydał przeszło 150 talerzy, w Hugo Restaurant obsłużono ponad 160 osób - opowiada Agata Robińska z zespołu prasowego Nocy Restauracji. Niewątpliwą atrakcją tegorocznej edycji były dania nawiązujące do kuchni regionalnej - Poznaniacy niezwykle chętnie degustowali dania przygotowane z regionalnych składników kulinarnych: perliczek, królików, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny wielkopolskiej, kaczek i gęsi - dodaje Robińska.
Zachęcamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji, a także uczestnictwa w kolejnej edycji Nocy Restauracji, która odbędzie się w przyszłym roku.