Reklama
Reklama

Poznań: Noc Restauracji już w piątek

Nocne danie przygotowane przez Blow Up Hall 5050 | fot. materiały organizatora
Nocne danie przygotowane przez Blow Up Hall 5050 | fot. materiały organizatora

Aż 17 poznańskich restauracji weźmie udział w drugiej edycji Nocy Restauracji w naszym mieście. Dania, których w promocyjnych cenach będzie można skosztować w lokalach opierają się głównie na regionalnej kuchni. W programie są m.in. pokazy kulinarne mistrzów gotowania.

Poznań w 2012 roku dołączył do Białegostoku i Gdyni wprowadzając nietypową atrakcję - szlak kulinarny. Projekt z założenia ma nie tylko promować regionalną kuchnię, ale przede wszystkim wysokiej jakości usługi gastronomiczne.

W jedną noc - z 24 na 25 maja w wybranych restauracjach będzie można zobaczyć wyjątkowe pokazy szefów kuchni. Ale będzie tu również można dobrze zjeść - ceny w menu znacznie spadną! Smakosze nie będą musieli się ograniczać do odwiedzenia jednego lokalu - wiele restauracji będzie otwartych do późnych godzin nocnych.

Tematem przewodnim tegorocznej Nocy Restauracji jest "reinterpretacja tradycji i składników regionalnych". Z jednej strony na talerzach zobaczymy więc drób, wieprzowinę złotnicką, królika i jagnięcinę, ale będą one zaserwowane w nietypowy sposób.

Gdzie będzie można zjeść dania w specjalnych cenach? W restauracji 3 Kolory za 55 złotych każdy chętny może samodzielnie przygotować "paradę mięs na gorącym kamieniu z lawy wulkanicznej". O 21.00 zaplanowano pokaz z tym związany. Bazar 1838 zaprasza na filet ze szczupaka z karmelizowanym korzeniem pietruszki (25 zł). O 20.00 i 22.00 odbędą się tutaj pokazy - podawania raków i klejenia ravioli.

W swoje progi w tę wyjątkową noc zaprasza także Blow Up Hall 5050. Specjalnym daniem będzie tu polędwica wołowa ze smardzami (40 złotych). O 20.00 zaplanowano degustację win. City Kitchen zaprasza na pierś z kurczaka z puree z batata z marchwią i ziemniakiem fondant (32 zł). O 22.00 pokaz Łukasza Grzesika - kwiaty w kuchni.

La Palais du Jardin za 79 złotych będzie można skosztować menu degustacyjnego z wielkopolskiej dziczyzny i owoców lasu (m.in. bazyliowe ravioli z sarniną i filet z dzika). Mosaica zaprasza na wędzonego dorsza z kaszą pęczak i szparagami (20 złotych). W Zagrodzie Bamberskiej zjemy przepiórkę nadziewaną chlebem razowym z dojrzewającą karkówką i szarymi kluskami ze szczypiorkiem (32 zł), a w Ratuszovej policzki wołowe przygotowane w niskich temperaturach (metodą sous-vide) za 48 złotych.

Ale Noc Restauracji to również nieco bardziej "egzotyczne" smaki. Milano Ristorante zaprasza na tatara ze szkockiego łososia z jajkiem przepiórczym i sałatką z zielonych szparagów (29 zł), Kaskada oferuje cacciucco (30 zł), a Goko - m.in. akame yakitori (wszystkie pozycje w menu za 11 zł).

Pełną listę restauracji, dań, pokazów szefów kuchni oraz cen znajdziecie tutaj.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
1℃
Poziom opadów:
0.4 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
10.80 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro